Wednesday, 19 August 2015

Legakan Simptom Resdung Kurang dari 10 Minit

Korang yang ada resdung pasti tahu betapa azabnya bila resdung datang menyerang. Saya sendiri telah melalui pengalaman dan simptom-simptom resdung dahulu. Antara tanda-tanda kita mengalami penyakit resdung ialah apabila mengalami masalah-masalah seperti berikut: 

  • Hidung sering tersumbat
  • Mempunyai lendir dari hidung dan tekak
  • Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
  • Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
  • Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
  • Gejala alahan hidung seperti kerap bersin terutamanya pada waktu pagi, gatal hidung
  • Mengalami jerawat di muka dan badan
  • Nafas berbau
  • Kulit kepala berkelumumur, gatal dan rambut gugur
  • Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain

Tapi yang menjadi masalah ramai antara kita yang pandang remeh terhadap penyakit resdung. Kadang tu ada yang tak sedar pun yang dia mengalami penyakit resdung. Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung . 

Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas.

Pengalaman saya sendiri bila tengah malam konfem bersin tak henti-henti. Yang tak tahan tu antara jam 2-3 pagi hari-hari. Hidung berair, setiap kali bersin lendir warna hijau keluar. Seksanya tak usah cerita la...hari-hari saya telan ubat sinus walaupun tahu akan side effect ubat sintetik yang hanya bertahan sementara sahaja. Sampai satu tahap dah tak boleh tahan saya refer pakar. Check up setiap bulan, setiap 2 minggu hingga lah setiap satu minggu. Cerita ni nanti saya masukkan dalam entri lain yer..panjang pula cerita diri sendiri ni..hihi..

Sebenarnya saya just nak share petua melegakan resdung hanya dengan tiga langkah mudah ni sahaja. Korang kena try la baru tahu berkesan ke tak untuk hidung korang tu..hihihi..


Langkah 1: Tekan atau tolak lidah anda ke lelangit.
Langkah 2: Gunakan jari telunjuk anda dan tekan di bahagian dahi betul-betul di bahagian tengah antara kening mata kanan dankening mata kiri. Rujuk gambar di bawah.
Langkah 3: Tekan di bahagian tersebut selama 20 saat dan mukus atau hingus akan mula keluar dari hidung anda.
Ketika anda tekan lidah ke lelangit, jangan tajamkan lidah. Relaxkan lidah dan tekan lelangit dengan lidah yang flat. Bila anda lepaskan lidah, akan ada sedikit pergerakan di bahagian kerongkong anda.
Mukus yang keluar tidaklah banyak  tetapi cukup untuk melegakan hidung dalam masa-masa kecemasan.
Selamat Mencuba!
Sinusitis juga boleh menyebabkan kegatalan mata yang teruk. Jika tidak dirawat, mata akan menjadi merah dan berair.
Walaubagaimanapun suka saya nak ingatkan ini bukan lah rawatan resdung yang anda buat hari ni terus baik resdung. Ini cuma langkah melegakan sahaja. Kemungkinan simptom resdung akan datang semula. Sebaiknya carilah rawatan alternatif atau pun segera berjumpa doktor pakar. 





Puan Hani | Shaklee ID: 883549| healthybeuti@gmail.com|
contact no: 0193630891

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com