Monday, 17 November 2014

Multivitamin Pertama Dunia dan tertua, Vita-Lea

Asal-usul 'Vitamin'

Tahun 1915 terciptanya multivitamin yang pertama di dunia. Nama multivitamin yang tertua di dunia ini dikenali sebagai " Vitalize-Mineral" atau disingkatkan sebutannya kepada "Vita-min". Sehingga sekarang selepas kewujudan "Vita-min" ini kebanyakan produk supplement terus menggunakan singkatan "Vita-min" untuk produk mereka walaupun dari pelbagai jenama. 

Saya tumpang berbangga kerana multivitamin atau "Vita-min" yang pertama dan tertua itu merupakan dari jenama Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. 


kebaikan vitalea

Perbezaan Multivitamin Shaklee 

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

spirulina


Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi-spirulina. Perbezaan yang ketara multivitamin Shaklee berbanding multivitamin jenama lain adalah dari segi cara penghasilannya. Vita-Lea dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai "Explo-tab". Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Kelebihan multi-vitamin Vita-Lea Shaklee:

 • Vita-lea sebagai sumber tenaga segera. Meningkatkan kecerdasan mental, kecergasan tubuh dan kekuatan mental. Membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

 • Vitalea sebagai pelengkap nutrisi bagi mereka yang mengamalkan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anemia.

 • Vitalea penting untuk kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar. Ia juga penting untuk sistem reproduktif manusia.

 • Vita-lea merupakan element penting untuk sel tubuh badan manusia. Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel sentiasa hidup, pertumbuhan sel baru,membantu proses pembesaran,pertumbuhan rambut,otot,kulit,kuku dan hormon,menjaga kesihatan tiroid.

 • Vitalea Shaklee melindungi organ,buah pinggang,jantung dan hati.

Siapa yang memerlukan multivitamin Vita-Lea?

 1. Orang yang kurang darah atau anemia
 2. Ibu mengandung yang mahu janin sihat
 3. Orang yang menghidapi tekanan darah rendah terutamanya ibu mengandung
 4. Wanita, remaja, mak orang yang inginkan kulit yang cantik dan awet muda
 5. Remaja atau student yang ingin meningkatkan memori 
 6. Warga tua yang ada masalah tulang rapuh dan osteoporosis
 7. Mereka yang mempunyai masalah tiroid
 8. Ibu menyusu yang ingin meningkatkan pengeluaran susu badan
 9. Mereka yang tak suka makan supplement/ vitamin banyak-banyak (telan vitalea cukup)
 10. Mereka yang selalu sakit kepala,stress, pening. Vitalea merangsang peredaran darah.

Tanda-tanda anda memerlukan multivitamin Vita-Lea Shaklee


Terdapat berbagai jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan.Untuk memastikan pertumbuhan yang sihat di kalangan kanak-kanak dan mencegah kekurangannya bagi orang dewasa, US Academy of Science telah mengguna pakai RDA (Recommended Daily Allowance) atau keperluan harian yang disyorkan yang mana ianya menentukan kadar anggaran keperluan vitamin dan mineral oleh badan. 


RDA menetapkan kadar yang berlainan mengikut usia dan jantina. Untuk mendapatkan RDA yang betul, vitamin dan mineral mestilah diperolehi daripada makanan yang seimbang.
Dengan memakan berbagai jenis makanan termasuklah buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin, seseorang yang sihat pada semua peringkat umur akan memperolehi vitamin dan mineral secukupnya daripada makanan tersebut.


Walaubagaimanapun sekiranya anda berasa anda tidak makan secara yang betul atau disyorkan oleh doktor anda untuk mengambil tambahan vitamin dan mineral, anda boleh mendapatkan vitamin dan mineral ini yang dijual di Farmasi tanpa preskripsi dari doktor.


BILAKAH KITA PERLUKAN VITAMIN DAN MINERAL

Pertama sekali kita hendaklah merujuk kepada doktor yang mana beliau akan membuat pemeriksaan dan menentukan keperluan vitamin dan mineral yang sepatutnya diambil. Terdapat beberapa keadaan di mana vitamin dan mineral tambahan diperlukan.


manfaat multivitamin Vitalea

Kekurangan vitamin dan mineral.
Wanita mengandung dan menyusukan bayi.
Bayi pra matang.
Penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan.
Kegagalan buah pinggang yang mana memerlukan makanan rendah protin, lemah daya penyerapan, kekeringan atau dehidrasi yang mana memerlukan potassium/sodium dan beberapa jenis garam galian yang lain.
Selsema/flu, di mana vitamin C dan Vitalea dapat membantu proses penyembuhan.
Bagi vegetarian yang mana tanpa makan telur dan minum susu mereka akan mengalami kekurangan vitamin B12.                                  __________________________________

Puan hani | Shaklee Independent Distributor [ID:883549]
Contact: 019-3630891 | email: healthybeuti@gmail.com

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com