Tuesday, 25 November 2014

Rambut Gugur?

Rambut gugur tu normal la..tapi kalau dah setiap kali sikat gugur segenggam tu kira dah tak normal. Anda mesti cari jalan untuk mengatasi masalah rambut gugur anda. Untuk mempunyai rambut yang sihat dan mengelakkan rambut gugur lebih banyak, pastikan anda mendapat nutrien yang cukup dan betul dalam pola pemakanan anda, termasuklah asid lemak omega-3.

masalah rambut gugur

Pengambilan asid lemak omega-3 yang cukup dalam diet harian anda boleh membantu mencegah rambut gugur dan juga menggalakkan rambut tumbuh lebih sihat dan cepat. 

Bagaimana Omega 3 membantu?

omega untuk kesihatan

Omega-3 mempunyai ciri-ciri anti-radang yang boleh membantu untuk membuka folikel rambut, menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih sihat.

Apabila badan anda tidak mendapat nutrien yang betul dan cukup, rambut anda yang gugur setiap hari tidak dapat diganti dengan mudah.

Makin hari lebih banyak rambut gugur, jika tidak di rawat lama-kelamaan akan menyebabkan kepala anda botak. Rawatan akan menjadi lebih rumit dan treatment yang biasa memakan ribuan ringgit.

Tahukah anda Omega-3 boleh membantu merawat masalah keguguran rambut?

Pemakanan yang kurang nutrisi dan kekurangan vitamin untuk rambut boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, termasuk botak, omega-3 bersama-sama nutrien penting lain boleh  membantu mencegah dan merawat rambut gugur.

omega untuk kesihatan

Omega-3 adalah asid lemak perlu, salah satu 'lemak' yang badan kita perlukan untuk menjadi sihat dan menjalankan fungsi dalaman dengan sempurna.


Ia juga diperlukan untuk memastikan rambut anda tampak lebih sihat, dan tanpa nutrien yang cukup dalam diet harian anda, termasuk omega-3, anda akan mendapati rambut anda tidak sihat dan lebih banyak rambut mulai gugur.

Jika anda dapati rambut anda gugur lebih dari biasa, ianya mungkin tiada masalah dengan shampu yang anda gunakan tetapi sebenarnya anda kekurangan omega-3!

Bagaimana rambut tumbuh?

rambut gugur

Setiap helai rambut tumbuh daripada satu folikel, dan setiap kali rambut tumbuh keluar, rambut baru akan terbentuk dalam folikel rambut manusia. 

Generally, rambut yang sihat akan tumbuh sebanyak satu millimeter setiap hari, atau setengah inci setiap bulan. Walaubagaimanapun pertumbuhan rambut berbeza-beza dari seorang ke seorang.

Mereka yang tidak mendapat nutrisi yang mencukupi, dan juga tidak mendapat asid lemak omega 3, end up akan mengalami kehilangan rambut yang serius, atau paling tidak pun rambut  anda akan mengalami kecacatan pertumbuhan. 

Rambut yang sihat bermakna anda telah berjaya mengekalkan diet yang sihat dan betul. Rambut adalah mahkota setiap manusia, tidak mengira lelaki atau wanita, bagi yang bertudung memerlukan penjagaan yang lebih rapi. 



Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID:883549]
Contact No: 019-3630891| email: healthybeuti@gmail.com

Wednesday, 19 November 2014

Ubat Buang Toksin Paling Berkesan dan Selamat

Assalamualaikum..pagi ni saya nak share satu review produk yang sangat-sangat berkesan untuk membuang toksin dalam badan kita. Berkesan je tak cukup. Produk tu mesti lah selamat untuk jangka masa panjang. Ubat yang I cakap tu ehhh bukan ubat actually ianya adalah supplement Herb-Lax. I tak jual ubat ok. Ini lah antara produk laris yang rata-rata customer I beli untuk buang toksin atau bahasa saintifiknya ialah detox.


cara buang toksin paling berkesan


Kenapa kena buang toksin?

Sebabnya setiap hari kita makan, kita makan macam-macam termasuklah benda-benda yang tak sihat. Usus kita ni fungsi dia menyerap apa  sajaha makanan yang masuk dalam badan kita. Tak kira lah food yang u telan tu sihat ke tidak usus ni dia serap je semua dan benda yang tak elok termasuklah minyak, MSG, pengawet akan tersimpan dalam perut kita. So benda-benda ni lah yang kita nak singkirkan dari usus kita.

Tahukah anda?

Penyakit berbahaya berpunca dari usus,hati dan darah yang kotor dan bertoksin?Kanser usus merupakan ancaman kedua tertinggi di Malaysia! Jangan pandang remeh tentang bahanya badan bila tidak detox. Cegah dari awal mampu menyelamatkan nyawa anda.

Apa fungsi Herb-Lax?

  • Herb-Lax melembutkan najis
  • Atasi masalah sembelit
  • Meningkatkan penyerapan nutrisi
  • Mengurangkan kanser usus
  • Membersihkan usus
  • Menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam usus,darah dan hati kita
  • Membuang lemak dan 'sampah' sarap dari badan kita
  • Mencantikkan kulit
  • Mengurangkan jerawat
  • Atasi masalah gemuk air
  • Mengempiskan perut

Testimoni Herb-Lax

bahaya toksin

Ini antara review customer saya selepas mengambil Herb-Lax. Sesiapa sahaja yang start makan herblax pasti akan jatuh cinta. Saya sendiri seminggu tak boleh tinggal herblax. Herblax ni bila Ramadhan datang je mula lah orang duk memborong herblax sebab nak kurus punya pasal. Lagi satu bila time raya berpusu-pusu orang duk borong herblax..yelaaa time raya laa kita jadi pekerja sementara DBKL. Apa orang hidang kita sumbat je..hihi..


Apa yang syoknya herblax ni bila makan kita tak rasa 'ceri-beri' yang melampau. Bahan tinja kita pun lembut je..erm mungkin pada awal pengambilan akan rasa memulas sikit sebabnya tak pernah buat detox lagi. Bila u konsisten ambil herblax setiap minggu rasa memulas tu dah kurang, ada yang tak rasa memulas langsung! That's why I suggest ambil herblax time cuti je. Misalnya jumaat,sabtu dan ahad. 

Perbezaan Shaklee

Kenapa I pilih Herblax Shaklee? Kenapa I tak teruskan dengan produk detox yang I penah makan sebelum ni? I pilih herblax sebab i tahu apa ramuan yang terkandung dalam herblax. And I tahu apa fungsi setiap ramuan dalam tu. Ada 9 jenis daun herba yang terpilih dan bermutu tinggi telah membuatkan Herblax sangat berkesan dan mujarab untuk semua. 

bahaya toksin
Ini la Herb-Lax yang popular di kalangan customer I tu..=)








Puan Hani| Shaklee Independent Distributor [ID:883549]
019-3630891 | Email: healthybeuti@gmail.com

Monday, 17 November 2014

Multivitamin Pertama Dunia dan tertua, Vita-Lea

Asal-usul 'Vitamin'

Tahun 1915 terciptanya multivitamin yang pertama di dunia. Nama multivitamin yang tertua di dunia ini dikenali sebagai " Vitalize-Mineral" atau disingkatkan sebutannya kepada "Vita-min". Sehingga sekarang selepas kewujudan "Vita-min" ini kebanyakan produk supplement terus menggunakan singkatan "Vita-min" untuk produk mereka walaupun dari pelbagai jenama. 

Saya tumpang berbangga kerana multivitamin atau "Vita-min" yang pertama dan tertua itu merupakan dari jenama Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. 


kebaikan vitalea

Perbezaan Multivitamin Shaklee 

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

spirulina


Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi-spirulina. Perbezaan yang ketara multivitamin Shaklee berbanding multivitamin jenama lain adalah dari segi cara penghasilannya. Vita-Lea dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai "Explo-tab". Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Kelebihan multi-vitamin Vita-Lea Shaklee:

  • Vita-lea sebagai sumber tenaga segera. Meningkatkan kecerdasan mental, kecergasan tubuh dan kekuatan mental. Membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

  • Vitalea sebagai pelengkap nutrisi bagi mereka yang mengamalkan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anemia.

  • Vitalea penting untuk kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar. Ia juga penting untuk sistem reproduktif manusia.

  • Vita-lea merupakan element penting untuk sel tubuh badan manusia. Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel sentiasa hidup, pertumbuhan sel baru,membantu proses pembesaran,pertumbuhan rambut,otot,kulit,kuku dan hormon,menjaga kesihatan tiroid.

  • Vitalea Shaklee melindungi organ,buah pinggang,jantung dan hati.

Siapa yang memerlukan multivitamin Vita-Lea?

  1. Orang yang kurang darah atau anemia
  2. Ibu mengandung yang mahu janin sihat
  3. Orang yang menghidapi tekanan darah rendah terutamanya ibu mengandung
  4. Wanita, remaja, mak orang yang inginkan kulit yang cantik dan awet muda
  5. Remaja atau student yang ingin meningkatkan memori 
  6. Warga tua yang ada masalah tulang rapuh dan osteoporosis
  7. Mereka yang mempunyai masalah tiroid
  8. Ibu menyusu yang ingin meningkatkan pengeluaran susu badan
  9. Mereka yang tak suka makan supplement/ vitamin banyak-banyak (telan vitalea cukup)
  10. Mereka yang selalu sakit kepala,stress, pening. Vitalea merangsang peredaran darah.

Tanda-tanda anda memerlukan multivitamin Vita-Lea Shaklee


Terdapat berbagai jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan.Untuk memastikan pertumbuhan yang sihat di kalangan kanak-kanak dan mencegah kekurangannya bagi orang dewasa, US Academy of Science telah mengguna pakai RDA (Recommended Daily Allowance) atau keperluan harian yang disyorkan yang mana ianya menentukan kadar anggaran keperluan vitamin dan mineral oleh badan. 


RDA menetapkan kadar yang berlainan mengikut usia dan jantina. Untuk mendapatkan RDA yang betul, vitamin dan mineral mestilah diperolehi daripada makanan yang seimbang.
Dengan memakan berbagai jenis makanan termasuklah buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin, seseorang yang sihat pada semua peringkat umur akan memperolehi vitamin dan mineral secukupnya daripada makanan tersebut.


Walaubagaimanapun sekiranya anda berasa anda tidak makan secara yang betul atau disyorkan oleh doktor anda untuk mengambil tambahan vitamin dan mineral, anda boleh mendapatkan vitamin dan mineral ini yang dijual di Farmasi tanpa preskripsi dari doktor.


BILAKAH KITA PERLUKAN VITAMIN DAN MINERAL

Pertama sekali kita hendaklah merujuk kepada doktor yang mana beliau akan membuat pemeriksaan dan menentukan keperluan vitamin dan mineral yang sepatutnya diambil. Terdapat beberapa keadaan di mana vitamin dan mineral tambahan diperlukan.


manfaat multivitamin Vitalea

Kekurangan vitamin dan mineral.
Wanita mengandung dan menyusukan bayi.
Bayi pra matang.
Penyakit yang disebabkan oleh kekurangan zat makanan.
Kegagalan buah pinggang yang mana memerlukan makanan rendah protin, lemah daya penyerapan, kekeringan atau dehidrasi yang mana memerlukan potassium/sodium dan beberapa jenis garam galian yang lain.
Selsema/flu, di mana vitamin C dan Vitalea dapat membantu proses penyembuhan.
Bagi vegetarian yang mana tanpa makan telur dan minum susu mereka akan mengalami kekurangan vitamin B12.



                                  __________________________________

Puan hani | Shaklee Independent Distributor [ID:883549]
Contact: 019-3630891 | email: healthybeuti@gmail.com

Wednesday, 12 November 2014

Kesan Sampingan selepas Amalkan Omega Guard

Omega shaklee ni bagus ke? apa kesan sampingan dia? ..sempena promosi Omega jom kita tengok apa feedback pelanggan yang dah penah makan Omega..ini dia kesan sampingan yang dialami oleh kebanyakan pelanggan.


omega bagus untuk kesihatan

Testimoni 1: Ibu jari dan Pergelangan Kaki Sakit

sakit ibu jari

Korang pernah ada pengalaman macam ni tak?

Jari rasa sakit-sakit macam ter'snap' gituh..pergelangan kaki sakit nak dukung baby pun seram. Padahal takde terseliuh ke apa tiba-tiba rasa macam tu. Macam aka-ala De Quervain's syndrome pun ada. Jom kita ambil tahu sikit apa benda ni De Quervain's syndrom ni..


Omega baik untuk kesihatan

"De Quervain adalah radang yang terjadi pada tendon ibu jari tangan. Anda akan mengalami nyeri tiap saat anda menurunkan pergelangan tangan dan memegang sesuatu, atau menggenggam. Walaupun penyebab De Quervain tidak diketahui, aktiviti tangan dan pergelangan tangan berulang-ulang seperti misalnya berkebun, bermain musik, merajut, memasak, mahupun mengangkat bayi menjadi punca utama penyakit ini. Terapi untuk de Quervain bervariasi dari mengistirahatkan pergelangan tangan anda, diberikan ubat.. Nama penyakit ini diambil dari nama penemunya, seorang doktor bedah bernama Fritz de Quervain"

Alhamdulillah selepas mengamalkan Omega Guard jari yang ter'snap' tu dah pulih...see...tak payah pegi specialist pun..pegi specialist mau beratus tu kena charge..ye tak??


Testimoni 2: Sendi Jari Lenguh

omega baik untuk kesihatan

Ini pengalaman saya sendiri baru-baru ni jari-jari saya kerap rasa lenguh-lenguh macam kebas-kebas tu tapi bukan kebas 'semut-semut' tu. Rasa dia macam sakit sendi jari. Everytime kena for sure la suami yang akan urutkan dengan minyak. Al-kisahnya saya consume omega ni untuk bakar lelemak degil kat badan ni.. Consume lepas beberapa minggu tu baru perasan dah lama tak kena sakit-sakit sendi kat jari ni. Bagus jugak yer Omega ni. Sebotol ni banyak betul khasiatnya. Kita makan untuk tujuan lain tapi kita rasa jugak benefit kat tempat lain. Kan dah kata Shaklee memang best!


Testimoni 3: Omega untuk Kurus dan Membakar Lemak


Yang ini pulak saya nak tunjuk pengguna yang berjaya menurunkan berat badan selepas mengamalkan produk Shaklee. Untuk kawan-kawan yang senasib tu anda tidak keseorangan. Lihat, mereka berjaya lose weight kenapa tidak anda? Anda pun boleh!



omega baik untuk kesihatan
Klik gambar untuk imej yang lebih jelas


kebaikan minyak ikan
Klik gambar untuk imej yang lebih jelas



khasiat omega
Klik gambar untuk imej yang lebih jelas



3 testimonial ni dah cukup buat kita kagum dengan Omega. Tiba-tiba rasa penting pulak Omega ni kan. Dari hujung rambut hingga lah ke hujung kaki benefit dia. Ini lah rupa Omega Shaklee kita..


Omega baik untuk kesihatan

Nak dapatkan Omega feel free to contact me ok. Call,sms or whatsapp pun boleh..=)

Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID:883549]
Contact: 019-3630891 | Email: healthybeuti@gmail.com

Tuesday, 11 November 2014

27 Fakta Minyak Ikan Omega Anda Pasti Terkejut!

omega untuk kesihatan

Jom baca 27 khasiat Omega Guard Shaklee:


1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti dan mengurangkan berat badan
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)
24. Mencegah penyakit gout
25. Membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti:-
- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
26. Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak
27.  Berfungsi seperti steroid iaitu mengurangkan sakit

meriah kan khasiat shaklee punya minyak ikan? satu hidangan omega guard dah boleh cover macam-macam termasuk bab kecantikan kulit. Tak payah telan banyak-banyak supplement telan omega cukup dah.. I nak belanja u all satu testimoni omega..jom tengok!


"Here's an amazing example of the power of Shaklee products. This young man was burned by a gas can that exploded. 

You are looking at first and second degree burns on the front and side of his face and his ears.

John used Shaklee's Vita-C sustained release, NutriFeron and OmegaGuard a few times a day to fight infection, inflammation, and to help speed repair. He also used Shaklee's Enfuselle skin care system 3 times per day.
Look at the healing that happened in only 2 weeks! John took high quality Shaklee supplements and you use the most advanced skin recovery program on the Planet, this is the kind of results he got. Think what Enfuselle could do for you!"














Saturday, 8 November 2014

Minyak Ikan Minyak untuk Kurus

What to expect when you take Fish Oil?

Kajian menunjukkan dengan mengambil 2-3gram minyak ikan SETIAP HARI mampu menurunkan berat badan anda kira-kira 2kg selama sebulan. Walaupun tak banyak, ia akan menambah dari semasa ke semasa. Anda tak perlukan usaha tambahan dan kos yang sangat sedikit! Ini kalau u jenis yang tak berminat atau takde masa nak bersenam. Makan omega 3 biji sehari selama sebulan dapat la turun 2kg..itu pun kira satu kejayaan buat anda...ingat senang ke?



omega baik untuk kesihatan

Walaubagaimanapun jika anda seorang yang rajin bersenam, rajin bersukan, rajin bergerak..semuanya rajin lah kan pastu pulak anda mengelakkan makanan yang diproses dan minuman yang bergula, anda akan mendapat kesan yang mengkagumkan! Ini telah terbukti dan berkesan dapat mengurangkan berat badan lebih cepat!

What to look when buying Fish Oil?

Ok nak beli minyak ikan pun ada caranya jugak..sekarang I nak share apa yang korang kena perhatikan sebelum membeli minyak ikan...bukan apa takut nanti minyak ikan yang kita beli tu bukan Omega tapi LEMAK IKAN je yang banyak..tak ke rugi tu,..

By the way info ni I ambik  kat satu  blog lain. blog omputih gituh..so ianya takde kena mengena dengan Shaklee..penerangan ni umum. yelaa kalau I cakap Dr. Forrest Shaklee yang bagitau nanti kang ada yang cakap nak promot barang Shaklee dia la tu...hihi..


-------------------------------------------------------------
When you’re shopping for a fish oil supplement, make sure you buy one that’s guaranteed to be FREE OF IMPURITIES and potentially harmful substances like heavy metals and pesticides. The supplement you choose should also state on its label that it is concentrated. This means you’ll get the most possible Omega 3 fatty acids per serving. A good product will contain at least 750 mg of the EPA and DHA, the Omega 3s that give fish oil its benefits per capsule.
--------------------------------------------------------------

Katanya untuk tindakan yang efektif kita memerlukan sekurang-kurangnya 750mg minya ikan baru kita akan dapat rasa minyak ikan tu benar-benar bertindakbalas dengan badan kita. Sekarang baru I yakin and dengan bangganya nak beritahu bahawa minyak ikan omega kita mengandungi 1000mg Omega. Bukan LEMAK ikan or TULANG ikan yekk..bila dah tahu baru keyakinan tu datang and baru lah kita akan nampak hasilnya. Setuju?


minyak ikan untuk kurus
Perhatikan setiap produk kat atas ni..selalunya bila kita nampak  produk tu mengandungi 1200mg,1000mg kita rasa kandungan tu dah cukup efektif untuk kita. Woww 1200mg kot! konfem berkesan ni...haaa anda silap!  Cara yang betul untuk membeli minyak ikan Omega ialah dengan melihat berapa kandungan EPA dan DHA dalam setiap kapsul supplement. Supplement yang paling tinggi kandungan EPA dan DHA tu lah yang patut anda pilih. Kadang produk claim 1200mg tetapi DHA dan EPA mereka sangat sedikit.contoh boleh refer pada gambar di atas..selebihnya tu kemungkinan lemak ikan sahaja..haa belajar la jadi pengguna yang bijak yer...


Sempena promosi Omega Guard ni elok sangatlah korang grab je terus twinpack yang Shaklee offer ni..siapa cepat dia dapat..Omega memang hot stuff sangat bulan ni..berebut orang nak kuruskan badan. Yang dah kurus pun grab jugak..apa ada hal Omega bukan takat kurus je, banyak lagi efek lain yang badan kita akan berterimakasih sebab makan Omega!


omega untuk kesihatan

Promosi ni berlansung sepanjang bulan November 2014 sahaja yerrr...Sebenarnya Shaklee tak pernah lagi buat promo twin pack ni...ni first time siap less 5% lagi haa..so u all tinggal grab je kalau nak rasa ketulenan minyak ikan Omega Shaklee ni..whatsapp call ke sms pun boleh..I bagi tips exclusive untuk customer I je!









Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID:883549]
Whatsapp.Call. SMS: 019.3630891 | email: healthybeuti@gmail.com

Monday, 3 November 2014

7 Fakta Mengejutkan Bila Anda Makan Minyak Ikan!

Apa itu Minyak Ikan?

Minyak ikan merupakan sumber yang kaya dengan DUA asid lemak omega-3 di mana tubuh badan kita tak dapat menghasilkannya (essential omega-3 fatty acids). DUA asid lemak omega-3 yang saya maksudkan itu dikenali sebagai EPA (eicosapentaenoi acid) dan DHA (docosahexaenoic acid). Ia hanya boleh didapati daripada tisu-tisu lemak ikan yang hidup di lautan yang sejuk. Paling mudah ia boleh didapati melalui supplement, pada mereka yang kurang makan ikan atau vegetarian. 


Mengapa ia perlu?

Kedua-dua omega-3 dan omega-6 adalah asid lemak perlu, maksudnya tubuh tidak boleh menghasilkannya, kedua-dua asid lemak ni mesti diperoleh dari diet harian kita. Makanan yang kita makan sekarang ni lebih banyak menyediakan omega-6, contohnya macam minyak sayuran bertapis yang digunakan dalam makanan bergoreng serta makanan ringan, biskut dan keropok. 

Nampak tak? selalunya omega-6 ini hadir dalam makanan yang kurang berkhasiat. So dari mana kita nak dapatkan omega-6 dari sumber yang benar-benar tulen?

Omega-3 sebaliknya, jarang terkandung dalam diet harian kita atau di dalam makanan yang kita ambil seharian. Hasilnya terjadilah ketidakseimbangan diet yang mana akan mendorong kepada keradangan dan menggalakkan timbulnya bermacam-macam penyakit. Akibat kekurangan omega-3 ini lah kita mudah je nak dapat penyakit-penyakit berbahaya contoh macam darah tinggi, strok dan obesiti. 

EPA dan DHA




Ada kajian yang menyebut gabungan asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6 dalam diet harian kita boleh mengoptimumkan nisbah asid lemak dan dapat membantu melindungi mental dan kesihatan fizikal.


EPA menyokong kesihatan jantung, DHA merupakan satu daripada komponen membran sel-sel saraf di dalam otak dan memainkan peranan penting dalam perkembangan fungsi otak yang normal. Kajian menunjukkan omega-3 dapat mengurangkan keradangan, dan membantu mengurangkan risiko dan simptom yang diperngaruhi oleh keradangan. Ini termasuklah serangan jantung, strok, kanser dan penyakit autoimun seperti rheumatoid arthritis.

7 Fungsi Minyak Ikan yang Mengagumkan

  • Asid Lemak
Omega-3 membantu rembesan prostalgin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostetomegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos. Ia juga mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS, bagi kulit licin dan kemerah-merahan.

  • Mencegah penyakit saluran darah dan strok
DHA dan EPA boleh menentang thrombosis,tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah dan peredaran yang lancar. So ia sangat efektif untuk membantu mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Ia juga merendahkan kolesterol, mencegah pembekuan darah dalam badan, membantu  mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan koelsterol LDL, mengawal masalah obetisi,mencegah arterioscletosis,myocardial infarction,membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

  • Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori

~DHA adalah nutrient utama untuk otak,sistem saraf dan retina. I apenting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa dalam kandungan. Susu ibu mengandungi kandungan DHA yang tinggi. DHA meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migraine. Satu hidangan Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid-asid lemak omega-3 EPA dan HDA.

  • Meningkatkan sistem imun dan menyihatkan paru-paru
~ Mengawal sistem imun seperti memperbaiki alahan kulit, psoriasis, demam hay, bronkitis,penyakit lelah, hepatitis, SLE(Sistem Lupus Erythematosus) dan penyakit buah pinggang.

  • Menentang Kanser
~ Kajian telah menunjukkan omega-3 boleh mencegah kanser paru-paru, payudara,prostat dan kolon. Ia juga boleh meningkatkan enterogastritis, merangsang kesihatan hati selepas pembedahan dan membantu pankreas pesakit kanser untuk berfungsi dengan lebih efektif.

  • Memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis)
~ Paras asid lemak omega-3 larut dalam tisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan effektif.


stress

  • Mencegah Insomnia dan membantu mengurangkan tekanan
~ Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophrenia.

Banyakkan fungsi minyak ikan ni? Mana tak nyer sebiji omega boleh cover jantung yang sihat, tekanan darah yang normal, kulit yang cantik, otak yang cergas, tulang yang sihat..erm banyak lagi lahh..sebenarnya Shaklee pun ada produk omega nya sendiri. Dan yang paling penting sekali omega shaklee adalah supplement minyak ikan yang terbaik di dunia!

Ini lah dia my favorite minyak ikan...pilihan terbaik dunia. Nak cuba Shaklee punya minyak ikan tak?jangan malu-malu whatsapp,sms atau call je saya yer..


Puan Hani| Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
Contact: 019-3630891| email: healthybeuti@gmail.com

Sunday, 2 November 2014

7 Alasan Kenapa Badan Anda Perlukan Minyak Ikan [Badan anda akan berterimakasih! ]

Minyak ikan boleh didapati daripada memakan ikan atau dengan pengambilan makanan tambahan (supplement). Ikan yang kaya dengan 'khasiat minyak' atau dikenali sebagai asid lemak omega-3 yang badan anda perlukan termasuklah ikan tongkol, ikan tuna, ikan salmon, ikan sturgeon, ikan sardin, ikan tembang (mainhaden fish) dan ikan belanak (mullet fish). Kesemua ikan ini menyediakan 1gram asid lemak omega-3 setiap 3.5oz  ikan.

Sumber Minyak Ikan

Kebanyakan supplement minyak ikan biasanya daripada ikan tongkol, tuna, halibut, salmon, hati ikan kod (cod liver) atau lapisan lemak ikan paus. Satu lagi..kebanyakan supplement minyak ikan selalunya mengandungi mengandungi sejumlah kecil vitamin E untuk mengelakkkan kerosakan minyak ikan tu. Ia juga mungkin digabungkan dengan kalsium, besi, vitamin A, B1, B2, B3, C dan D.

Kelebihan Minyak Ikan

Minyak ikan biasanya digunakan untuk keadaan yang berkaitan dengan jantung dan sistem darah dalam badan manusia. Sesetengah orang menggunakan minyak ikan untuk tekanan darah rendah atau untuk membakar lemak dan kolesterol. Minyak ikan juga bagus untuk mencegah penyakit jantung atau strok.


Ada juga yang melabelkan ikan sebagai 'makanan otak' kerana dengan memakan ikan dapat membantu masalah tekanan,  'phychosis', ADHD (Attention Deficit -hyperactivity Disorder), Alzheimer dan masalah lain berkaitan daya pemikiran seseorang.



Sesetengah orang menggunakan ikan untuk merawat masalah mata kering, glaucoma dan age-related macular degeneration(AMD), satu keadaan yang boleh membawa kepada masalah penglihatan yang serius.


Wanita mengambil minyak ikan untuk mengelakkan atau mengurangkan PMS (Premenstrual Syndrome/Period pain), sakit di bahagian payudara (breast pain), komplikasi semasa mengandung seperti keguguran, tekanan darah tinggi di awal dan hujung semester semasa mengandung.


Minyak ikan juga banyak digunakan untuk merawat penyakit diabetis, asthma, development coordination disorder, movement disorder, dyslexia, obesiti, masalah buah pinggang, tulang rapuh (osteoporosis) dan juga  masalah berkaitan penyakit dan bengkak seperti psoriasis.


Minyak ikan kadang kala digunakan selepas  pemindahan jantung untuk mengelakkan tekanan darah tinggi dan kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh pembedahan itu sendiri atau dengan ubat-ubatan yang digunakan untuk mengurangkan kemungkinan bahawa badan akan menolak jantung baru. Ada yang percaya minyak ikan baik digunakan selepas pembedahan pintasan arteri koronari (bypass surgery). Ia seolah-olah membantu menjaga saluran darah yang telah dialihkan dari tertutup.

Info

Masakan ikan dengan cara menggoreng ikan atau sandwich ikan bukan sahaja MEMUSNAHKAN kesemua khasiat ikan itu tetapi ia meningkatkan lagi risiko PENYAKIT JANTUNG!

Aduyaii...terlebih sudah! selama ni berkoyan-koyan makan ikan goreng ingatkan dapat la khasiat minyak ikan Omega tu rupa-rupanyaa _________[sila isi tempat kosong]


Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [id:883549]
email: healthybeuti@gmail.com| 019-3630891

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com