Monday, 25 August 2014

Putus Haid- Apa Itu Menopause?

Apa itu menopause?

Menopause bermaksud tiada lagi mengalami kedatangn haid. Anda tidak boleh lagi mendapat zuriat. Haid mungkin berhenti secara tiba-tiba, beransur-ansur atau tidak kerap.

Bila menopause berlaku?


putus haid
Menopause berlaku dikalangan wanita yang berumur 45 hingga 55 tahun. Purata berumur 50 tahun.

Bolehkah Menopause berlaku sebelum umur 40 tahun?

Ya, ia boleh berlaku sebelum berusia 40 tahun. Ia dikenali sebagai menopause awal, ini bermakna ovari tidak lagi berfungsi. Bilangannya sekitar satu peratus dari jumlah wanita menopause yang mungkin disebabkan oleh:

+ Pembedahan, contohnya pembedahan mengeluarkan barah ovari.
+ Penyakit-penyakit berkaitan darah (autoimmune) contoh 'Systemic Lupus Erythromatosus', Rheumatoid Arthritis, Hypothroidism atau Crohn's Disease.
+ Penyakit keturunan, contoh Familian Ovarian Failure dan Galactosaemia
+ Jangkitan viral
+ Kebanyakan sebab-sebab masih belum diketahui

Apa pula tanda-tanda menopause?


Tanda-tanda menopause ni pula terbahagi kepada beberapa GEJALA:

Gejala Vasomotor

~Panas dan kemerahan dimuka
~Berpeluh
~Denyutan jantung laju
~Serangan kegugupan(panik)
~Susa tidur

Gejala Mental

~Emosi yang berubah-ubah
~Suasan perasaan yang berubah-ubah
~Keletihan
~Kurang daya ingatan
~Mudah tersinggung
~Kurang daya seks

Gejala Saluran kencing/ Urogenital

~Kekeringan faraj
~Kencing tidak terkawal
~Kerap kencing
~Penyakit tulang
~Tulang menipis (Osteoporosis)
~Ketinggian badan mengurang
~Kepatahan tulang

Lain-lain Gejala:
~Kulit menipis(atrophy)
~Kehilangan keanjalan kulit
~Kulit kering
~Rambut gugur
~Mudah mendapat ruam

85% wanita menopause mengalami keadaan panas dan  kemerahan di muka. Apa puncanya? Basically kepanasan mula dirasai dari kepala dan muka kemudian menular ke leher diikuti bahagian lain badan. Keadaan ini akan berakhir untuk tempoh 3 hingga 6 minit. Denyutan jantung juga akan menjadi lebih laju secara tiba-tiba. Suhu badan meningkat dan anda akan perasan badan mengeluarkan peluh lebih dari biasa. 

Wanita yang menopause biasanya akan terdedah kepada penyakit jantung, Osteoporosis dan angin ahmar (strok). Sebab tu bila usia diambang menopause kita digalakkan untuk menjaga kesihatan dan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat contohnya:

~Elakkan merokok
~Makan makanan berkhasiat
~Selalu bersenam
~Berfikir secara positif
~Melakukan pemeriksaan Pap Smear
~Melakukan pemeriksaan payudara


Sekarang ni dah tak perlu rawatan yang teruk-teruk untuk mengurangkan tanda-tanda menopause ni sebab lebih ramai wanita memilih supplement daripada rawatan yang makan ribuan ringgit. Bagi yang berminat nak consume supplement saya cadangkan u all tambahkan GLA (Gamma Linolenik Acid) dalam diet harian u all,lagi-lagi yang sipi-sipi yang nak menopause tu.


Inilah dia rupa GLA Shaklee, ikut kajian graf wanita yang tidak mengambil GLA, paras hormon Estrogen dalam badan wanita yang menghampiri menopause akan drop atau jatuh terus ke angka kosong (0)  bermakna mereka akan mengalami semua tanda-tanda menopause(kemurungan,rambut gugur,kulit kemerahan dan kering) serta merta. Bila keadaan ni berlaku tentulah kita sendiri pun akan terkejut dengan perubahan yang berlaku 
& mengambil masa untuk adapt semua ni kan..betul tak?

Berbeza wanita yang mengambil GLA Shaklee, seseorang wanita yang menopause tetap akan putus haid juga tapi mereka tak perasan perubahan-perubahan ni..kuku tetap cantik, kulit glowing je, feeling good-good gitu,happy,tak cepat marah,emosi stabil dan gembira, rambut tak gugur..graf wanita yang consume GLA Shaklee tetap akan turun ke kosong (0) tapi tak jatuh terus secara mendadak macam wanita yang tak consume GLA Shaklee.


Best kan?memang ramai antara customer saya yang suka sangat dengan GLA Shaklee...mana taknya ini pun dah dekat 28 botol kena rembat bulan ni..i is teruja uolss...=)









Puan Hani| Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
Whatsapp:883549| healthybeuti@gmail.com

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com