Tuesday, 20 May 2014

Rahsia Alfalfa

Assalamualaikum...selamat petang..hari ni saya nak share rahsia Alfalfa Complex..kalau ikutkan banyak je produk atau brand yang keluarkan supplement Alfalfa ni..saya hanya makan Alfalfa Shaklee je so saya boleh cerita Alfalfa Shaklee je la..apa perbezaan Alfalfa Shaklee dengan jenama lain..ok jom masuk kelas Sejarah jap..


Akar pokok Alfalfa boleh mencapai sehingga 20kaki ke dalam tanah untuk mengekalkan nutrisinya..akar pokok jagung pun tak sedalam tu..


Alfalfa Complex merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950an. Alfalfa atau nama saintifiknya Medicago Sativa di tanam secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan baja bebas kimia (chemical free). Alfalfa dikenali juga sebagai Raja Segala Tumbuhan memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20kaki ke dalam tanah untuk menyerap nutrisi. Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak..dah betul-betul matang baru daunnya akan diproses..Daun alfalfa yang dah matang ni sangat kaya dengan klorofil. Daun-daun ni dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang tak penting dilupuskan.

.....Kemudian  daun-daun yang dah kering tu akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan dibawah pengawasan dan kawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti. Setiap tablet mengandungi 300mg alfalfa. 



Daun alfalfa untuk dikeringkan
Sebenarnya Alfalfa dah lama digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dahulu..masa tu jugak lah orang di zaman tu percaya alfalfa sejenis makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Nutrisi yang ada dalam alfalfa tak ada pada kebanyakan sayuran dan buah-buahan lain. Alfalfa sangat kaya dengan protein, asid amino, klorofil,serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan phyto chemical.


14 kaki akar pokok alfalfa
Klik sini untuk bacaan lanjut

Kebaikan Alfalfa:
  • Mencuci hati,darah, usus...alfalfa mampu menghilangkan toksin dari badan,membersihkan hati,kolon,darah dan mencantikkan kulit dan otot..bab cantik-cantik ni semua suka kan..
  • Alfalfa memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif,bau badan,kurap dan ulat air.
  • Alfalfa membaiki masalah berkaitan saluran penghadaman seperti kembung,ulser gastrik,hepatitis dan sembelit.
  • Ada kajian mengatakan alfalfa berupaya melawan dan membuang tumor.
  • Alfalfa melegakan sakit artritis dan sakit sendi.

Inilah dia kapsul Alfalfa Shaklee..
10 biji Alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu..tak mampu minum susu boleh la telan alfalfa 10 biji...hihi...

Tahukah anda?
Kajian klinikal terbukti penggunaan jangka masa panjang alfalfa mampu menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung,stok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja yang mengandungi saponin..saponin ni macam ala-ala span la..bertindak seperti serat yang menyerap kolesterol.

ok sangat kagum tengok cara pemprosesan Alfalfa ni..ada rezki inshAllah nak pegi  California nak tengok sendiri depan mata alfalfa diproses..ok nak telan Alfalfa jap...byeee...









Puan Hani| Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
Whatsapp:019-3630891| healthybeuti@gmail.com

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com