Monday, 12 May 2014

Bagaimana Meal Shakes bantu menaikkan dan menurunkan berat badan?

Pasti ada antara ibu yang tertanya-tanya kenapa Meal Shakes ni sesuai dengan anak yang berlebihan berat badan atau kita panggil Obesiti...walhal kita sedia maklum Meal Shakes ni meningkatkan selera makan,biasanya kita suggest pada kanak-kanak/ dewasa yang kurang selera untuk makan..betul kan? Ini lah saya nak share dengan anda bagaimana ini berlaku..

...okay memula kita mesti tengok apa kandungan Meal Shakes tu sendiri..macam saya pernah bagitahu sebelum ni kan, selain vitamin dan asid amino Meal Shakes mengandungi kacang soya dan lactalbumin (komponen utama protein susu). Lactalbumin ni mengandungi organisme protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga dewasa..lactalbumin ni memang terbaikk..



Anda tahu tak lactalbumin adalah komponen utama susu ibu? yup, dan ianya merupakan komponen kedua yang melimpah ruah dalam susu lembu. Lactalbumin mengandungi pelbagai manfaat nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, dan bacteriolysine yang sangat penting untuk melawan jangkitan penyakit, kuman dan bakteria serta meningkatkan sistem imunisasi kanak-kanak.

Para saintis telah mengkaji fungsi lactalbumin ini dan berpendapat bahawa supplement lactalbumin yang menyamai susu ibu itu adalah faktor penting yang menyebabkan perkembangan bayi meningkat dengan cepat..terutama bagi bayi pra-matang. So kesimpulannya lactalbumin dalam Meal Shakes ini lah yang menyebabkan berat badan kanak-kanak turun dan naik sehingga mencapai berat ideal sesuai dengan ketinggian mereka.


Tips: Untuk ibu yang ingin menambah berat atau selera makan anak-anak kecil (dewasa pun boleh), digalakakkan mengambil Meal Shakes (ikut sukatan) selepas hidangan utama atau between meal. Ingat yer, untuk tambah berat, pengambilan masuk kalori perlu lebih banyak daripada kalori di bakar.

atau lebih mudah, kalori masuk > kalori dibakar

kadang-kadang punca berat badan meningkat adalah disebabkan pertambahan jisim otot selepas pengambilan protein.


MEAL SHAKES BANTU TURUNKAN BERAT BADAN?

Bab-bab slimming ni siapa tak excited kan? haha..tapi boleh ke meal shakes bantu kita lose weight?
Lactalbumin tu kita tahu adalah protein susu. Protein terbaik dan memainkan peranan dalam membina otot. Ada kajian yang mengatakan protein susu mampu mengurangkan selera makan dan mengekalkan paras gula dalam darah (lagi bagus kalau indeks glisemik rendah). Indeks glisemik rendah membantu mengurangkan risiko obesiti dan diabetis.




Untuk menurunkan berat badan kita disarankan mengambil Meal Shakes semasa perut kosong atau pun kita jadikan meal shakes sebagai 'meal replacement'. Protein meal shakes ni mampu mengekalkan kandungan gula dalam darh jadi kit aakan rasa lebih kenyang dalam masa yang lama. Kalau u all buat sikit senaman disamping mengambil protein akan meningkatkan pertumbuhan otot,jadi lebih banyak kalori dibakar maka berat badan dapat diturunkan.

So don't worry la kalau anak kita akan terlebih gemuk atau terlebih kurus kalau ibu-ibu memberikan mereka Meal Shakes. Tapi pastikan sukatannya betul dan waktu pengambilannya tepat mengikut keperluan tubuh mereka...ikutlaa nak naikkan berat atau nak turunkan berat badan okay.


salam sayang....
hani

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com