Saturday, 12 April 2014

Kesan Vitamin E menyebabkan KANSER

Assalamualaikum,

Alhamdulillah anak-anak dah tidur cepat2 saya buka laptop semata-mata nak sharing wellness dengan anda semua..sy dah berazam sehari mesti ada satu update tentang kesihatan..mata dah nk terpejam ni haa..so nak taknak saya kena bangun buat jugak.tangguh-tangguh kang habiss laa...haha..

Btw..sejak makan vitamin E secara KONSISTEN ni saya suka taw nak cerita tentang vitamin E je..ehehe...saya tertarik dengan sharing nanny saya, kak mamafaiz tentang issue vitamin E yang suatu ketika dulu pernah keluar paper...katanya boleh menyebabkan kanser..baca tajuk je dah seram kan..





Sebab tu kita mesti tau apa yang kita sedang makan..apa kandungannya dalamnya..kalau makan tanpa ilmu alamatnya camtu la..baca tajuk paper je terus boikot vitamin E..sian tawww....sebenarnya ada beberapa guideline dalam pemilihan vitamin E yang bagus dan juga tak memudaratkan badan kita.

Antara garis panduan dalam memilih vitamin E adalah:
  1. Pilih vitamin E yang semulajadi..bagaimana nak tahu vitamin E tu dari bahan semulajadi atau tidak? U all boleh lihat pada label botol vitamin E tu..ada huruf 'd' kecil (d-alpha tocopherol) menunjukkan ia semulajadi. Satu huruf  'l'atau 'dl' menunjukkan ia dari sumber sintetik atau tiruan)
  2. Cari perkataan mixed tocopherol dalam label
  3. Pilih vitamin E yang mengandungi selenium
note: Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia atau tiruan.

Sebab tu saya pilih vitamin E Shaklee sebab vitamin E shaklee memenuhi kesemua garis panduan di atas:
~Vitamin E shaklee adalah dari sumber semulajadi
~Vitamin E shaklee terdiri daripada vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate
~ Vitamin E shaklee lengkap dengan selenium



Terpulang pada uols nak consume vitamin E dari brand mana pun..saya cuma sharing je..apa2 brand pun terpulang pada anda..pilihan di tangan kita sendiri..tapi ingat yer cari lah yang SEMULAJADI..=)

salam sayang.....
hani











Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
whatsapp: 019-3630891| Email: healthybeuti@gmail.com

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com