Wednesday, 19 March 2014

7 Sebab Kenapa Badan Anda Perlukan Protein

Lately ramai pulak yang bertanya dan meragui khasiat ESP...soya ESP ni sama ke dengan product soya yang lain??lagi-lagi product soya dah terlalu banyak di pasaran skng..so kat sini saya nak buat sikit summary tentang ESP supaya setiap kita yang ambil ESP ni mengambil dengan ilmu...so dengan adanya ilmu baru ni kita akan lebih yakin..bila yakin baru lah khasiatnya akan betul-betul terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kita inginkan...

.......makan tanpa ilmu tak memberi makna apa-apa malah kita akan mudah goyah dan tak yakin,so kita tak dapat rasa kesan produk tu ke atas badan kita sendiri..setuju?? 


ESP bagus untuk kesihatan


ESP ialah Protein....kenapa protein penting???


  • Sebab protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein..tulang,kulit,rambut, otot,organ,plasma,antibodi, enzim,hormon,hemoglobin,sel tu semua terbentuk daripada protein..keseluruhan sel-sel [anggaran 60 trillion] yang membentuk tubuh badan semua bergantung pada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel baru, menggantikan tisu-tisu badan, yang lama,tua atau rosak dengan tisu yang baru..

  • Apa yang best tentang ESP??merupakan sumber protein lengkap dengan 9 asid amino penting yang badan kita tidak boleh hasilkan..berasaskan tumbuh-tumbuhan  (non-gmo soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol. ESP terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam2 lamanya untuk kehidupan yang aktif...membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula  dalam darah. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1gm dan yang penting tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Paling penting tanpa perasa tiruan, pemanis,pewarna dan pengawet..mengandungi 5 jenis vitamin B, 2 mineral dan 8g karbohidrat untuk tenaga.

  • Kelebihan ESP menjadikan kulit muka cantik,halus,gebu dan berseri.Bantu hilangkan parut jerawat dimuka.Memberi tenaga berpanjangan..menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih.Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,cepat kenyang dan menolong mengawal berat badan..ESP juga menyokong imunisasi badan ,mengawal paras kolesterol,dan menyokong kesihatan jantung dan prostat..

  • ESP jika diambil bersama supplement lain akan membantu penyerapan yang lebih baik ...cepat menyerap dan kesan yang lebih baik berbanding mereka yang tak ambil bersama ESP..





Ok sekarang dah faham kan apa fungsi soya ESP ni..?? nak taknak kita memang perlukan protein untuk membina semula sel-sel yang baik..tapi apa pulak kriteria pemilihan soya yang baik? so ni lah dia Shaklee difference...yang membuatkan soya ESP berbeza dengan soya lain...jom baca...:

~ Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik...kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik?sebab kajian penanaman secara kimia(bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan..dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates..jadi amatlah penting pestisid,fungisid dan herbisid tidak digunakan sepanjang proses pembesaran soybeans ni..

~ Soybean tu mestilah NON GMO (tak dihasilkan secara genetik)...kenapa soy protein mesti NON GENETIC engineered? sebab secara umunya,soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan soybean yang dihasilkan secra genetik. Dr.Louis J. Pribyl, a Brazillian government scientist menekankan berdasarkan kajian....toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan..

~ Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- ni ciri yang amat penting..badan kita ni sebenarnya memerlukan kesemua 9 jenis asid amino ni untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman,antibodi,enzim. Jika salah satu dari 9 asid amino ni hilang, maka sistem immune badan kita akan dropped sebanyak 30%..dan banyak fungsi penting badan kita akan delayed dan terhenti...

~ Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol- Alkohol tu haram tu satu hal la kan...tapi kalau dicuci dengan alkohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88% !!! sedangkan isoflavone itu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan lain2..isoflovone juga bermanfaat dalam menyeimbangankan hormon dan menaikkan berat tulang..

~ Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance...sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance,yet keeps the soy in raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

~ Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Asid amino sangat sensitive dengan suhu yang panas..in some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistenly consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.


~ Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium...kenapa?-kajian melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu..Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium bahkan ada yang tak letak lansung kalsium dalam protein soya produk mereka..!


ya itu dia SEVEN ESSENTIAL...ESP bagaimana? tentulah ESP QC passed! saya dah berikan panduan untuk anda memilih soya mana yang bagus..jika ianya memenuhi kesemua kriteria dia atas ..teruskanlah dengan pilihan anda..saya pilih yang terbaik tentulah ESP..harganya pun mampu milik...harga ok..kualiti superb InsyaAllah ESP memang terbaik untuk saya..=)


salam sayang,
hani















Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549] 
019-3630891 | Email: healthybeuti@gmail.com|
FB:www.facebook.com/nadhirahani

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com