Tuesday, 25 March 2014

Resipi ESP

Selamat petang...saya dah rasa kehebatan ESP anda dah ke??hanya yang dah cuba ESP je tau..ok taknak cerita panjang-panjang jom kita tengok macam-macam resipi ESP ..boleh bancuh ikut selera masing-masing lah yer..


  • ESP + Plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh milk
  • ESP + Fresh milk + kurma (rendam kurma dalam susu..selepas beberapa jam..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung(any brand)\
  • ESP + Performance drink Shaklee + Mealshakes Shaklee
  • ESP + Nestiva 3 in 1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai , epal, lobak putih, peria,pegaga)
  • ESP + milo/horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + Fresh milk + oats + serbuk koko + madu (...resipi Dr.Muhaya)
...ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer..satu keluarga boleh untuk: 

  1. Orang yang ingin kekal sihat
  2. Orang yang lanjut umur,yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga
  3. Kanak-kanak bersekolah
  4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
  5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
  6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur,tiada selera makan,gastrtik
  7. Ahli sukan dan bina badan

Ok nak minum ESP jap..selamat ber ESP semuaaa...:-)

Salam sayang,
Hani

Kelebihan ESP


Kalau ada yang masih tak kenal ESP lagi ini lah dia Energizing Soy Protein (ESP)..macam pisang goreng panas...antara fungsi utamanya ia MEMBEKALKAN TENAGA berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan..



Apa perbezaan makanan yang tinggi karbohidratdan tinggi protein dalam aspek membekalkan tenaga? Yang mana antara dua ni lebih memberi tenaga berpanjangan?


Untuk makanan yang tinggi karbo ( contoh gula-Glucose type), ia akan terus dilepaskan dalam darah dengan cepat,shoot up then drop(kerana Indeks Glisemik,GI tinggi, jadi energy yang dibekalkan adalah dalam tempoh yang singkat

TETAPI

ESP (Energizing Soy Protein), glucosenya dilepaskan kedalam darah sedikit demi sedikit (kerana Indeks Glisemiknya rendah)...jadi ia mengawal paras gula dan tenaga yang dibekalkan berpanjangan...sebab tu ESP ni sangat sesuai diambil oleh mereka yang mengidap kencing manis...


sekian untuk petang ni yer...salam sayang...
hani














Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
Whatsapp: 019-3630891 | email: healthybeuti@gmail.com

Wednesday, 19 March 2014

7 Sebab Kenapa Badan Anda Perlukan Protein

Lately ramai pulak yang bertanya dan meragui khasiat ESP...soya ESP ni sama ke dengan product soya yang lain??lagi-lagi product soya dah terlalu banyak di pasaran skng..so kat sini saya nak buat sikit summary tentang ESP supaya setiap kita yang ambil ESP ni mengambil dengan ilmu...so dengan adanya ilmu baru ni kita akan lebih yakin..bila yakin baru lah khasiatnya akan betul-betul terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kita inginkan...

.......makan tanpa ilmu tak memberi makna apa-apa malah kita akan mudah goyah dan tak yakin,so kita tak dapat rasa kesan produk tu ke atas badan kita sendiri..setuju?? 


ESP bagus untuk kesihatan


ESP ialah Protein....kenapa protein penting???


  • Sebab protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein..tulang,kulit,rambut, otot,organ,plasma,antibodi, enzim,hormon,hemoglobin,sel tu semua terbentuk daripada protein..keseluruhan sel-sel [anggaran 60 trillion] yang membentuk tubuh badan semua bergantung pada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel baru, menggantikan tisu-tisu badan, yang lama,tua atau rosak dengan tisu yang baru..

  • Apa yang best tentang ESP??merupakan sumber protein lengkap dengan 9 asid amino penting yang badan kita tidak boleh hasilkan..berasaskan tumbuh-tumbuhan  (non-gmo soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol. ESP terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam2 lamanya untuk kehidupan yang aktif...membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula  dalam darah. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1gm dan yang penting tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Paling penting tanpa perasa tiruan, pemanis,pewarna dan pengawet..mengandungi 5 jenis vitamin B, 2 mineral dan 8g karbohidrat untuk tenaga.

  • Kelebihan ESP menjadikan kulit muka cantik,halus,gebu dan berseri.Bantu hilangkan parut jerawat dimuka.Memberi tenaga berpanjangan..menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih.Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,cepat kenyang dan menolong mengawal berat badan..ESP juga menyokong imunisasi badan ,mengawal paras kolesterol,dan menyokong kesihatan jantung dan prostat..

  • ESP jika diambil bersama supplement lain akan membantu penyerapan yang lebih baik ...cepat menyerap dan kesan yang lebih baik berbanding mereka yang tak ambil bersama ESP..





Ok sekarang dah faham kan apa fungsi soya ESP ni..?? nak taknak kita memang perlukan protein untuk membina semula sel-sel yang baik..tapi apa pulak kriteria pemilihan soya yang baik? so ni lah dia Shaklee difference...yang membuatkan soya ESP berbeza dengan soya lain...jom baca...:

~ Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik...kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik?sebab kajian penanaman secara kimia(bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan..dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates..jadi amatlah penting pestisid,fungisid dan herbisid tidak digunakan sepanjang proses pembesaran soybeans ni..

~ Soybean tu mestilah NON GMO (tak dihasilkan secara genetik)...kenapa soy protein mesti NON GENETIC engineered? sebab secara umunya,soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan soybean yang dihasilkan secra genetik. Dr.Louis J. Pribyl, a Brazillian government scientist menekankan berdasarkan kajian....toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan..

~ Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- ni ciri yang amat penting..badan kita ni sebenarnya memerlukan kesemua 9 jenis asid amino ni untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman,antibodi,enzim. Jika salah satu dari 9 asid amino ni hilang, maka sistem immune badan kita akan dropped sebanyak 30%..dan banyak fungsi penting badan kita akan delayed dan terhenti...

~ Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol- Alkohol tu haram tu satu hal la kan...tapi kalau dicuci dengan alkohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88% !!! sedangkan isoflavone itu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan lain2..isoflovone juga bermanfaat dalam menyeimbangankan hormon dan menaikkan berat tulang..

~ Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance...sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance,yet keeps the soy in raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

~ Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Asid amino sangat sensitive dengan suhu yang panas..in some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistenly consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.


~ Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium...kenapa?-kajian melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu..Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium bahkan ada yang tak letak lansung kalsium dalam protein soya produk mereka..!


ya itu dia SEVEN ESSENTIAL...ESP bagaimana? tentulah ESP QC passed! saya dah berikan panduan untuk anda memilih soya mana yang bagus..jika ianya memenuhi kesemua kriteria dia atas ..teruskanlah dengan pilihan anda..saya pilih yang terbaik tentulah ESP..harganya pun mampu milik...harga ok..kualiti superb InsyaAllah ESP memang terbaik untuk saya..=)


salam sayang,
hani















Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549] 
019-3630891 | Email: healthybeuti@gmail.com|
FB:www.facebook.com/nadhirahani

Wednesday, 12 March 2014

Khasiat ESP Shaklee

Assalamualaikum....selamat pagi..semoga pagi ini adalah permulaan yang baik dan semoga setiap langkah yang kita ambil mendapat kecermerlangan di hari esok..amin..pagi-pagi ni saya nak berkongsi sedikit info tentang khasiat ESP menurut pakar, Dr Mohamed Nasr,Director of the Medical Care & Diagnose Center of Lake Villa di Illinois,USA..jom layann =)


ESP baik untuk kesihatan


" You can feel so very good about Shaklee's soy protein,and how we can help so many people who are looking for way to improve their health"
~ Dr. Mohamed Nasr, Director of the Medical Care & Diagnosetic Center of Lake Villa 


kata Dr. Nasr,

~ Khasiat ESP akan meningkatkan penyerapan protein, mengatasi masalah angin dan ketidakselesaan perut..ok point ni boleh diguna pakai untuk mereka yang menderita gastrik,perut kembung dan angin..

~ ESP mengurangkan paras kolesterol dalam darah sebanyak 23%

~  2 kajian menunjukkan pengamalan ESP dan Vitamin E serentak merendahkan  sehingga 40% LDL (kolesterol jahat) dari teroksida bagi mengelakkan risiko strok dan arteri tersumbat yang membawa kepada sakit jantung!

~ ESP menghalang pembentukan batu karang yang biasa dialami oleh lelaki

~ ESP mengelakkan kerosakan buah pinggang. Protein haiwan bole rosakkan buah pinggang tapi protein dari soya akan melindungi buah pinggang

~ ESP mengandungi kandungan protein lengkap dan isoflavene mencukupi di mana isoflavene adalah bahan semulajadi yang diperlukan badan untuk melawan kanser

~ protein dan isoflavene dalam ESP bertindak serentak untuk menghalang sel tidak normal untuk terus membiak menjadi sel kanser

~ protein soya meningkatkan aktiviti sel darah putih yang merupakan sistem pertahanan badan kita dalam melawan serangan, penyakit dan jangkitan bakteri/virus

~ Lysine dalam ESP jika diamalkan dengan vitamin C mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 90%

~ ESP diamalkan dgn flavonoids mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 10x ganda

~ Khasiat ESP Shaklee untuk kesuburan menggalakkan proses pemulihan sel rosak kepada sel sihat untuk fungsi badan yang sempurna

~ ESP terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam lamanya

~ ESP membina sel otot,kulit dan hormon yang seimbang, menyokong kesihatan jantung dan prostat (lelaki)

~ ESP mengawal 'mood swing' pada wanita ketika PMS dan wanita menopause.

_________________________________________________________________________________
.....apa yang boleh saya simpulkan ESP ni sangat sesuai untuk wanita yang hampir ke stage menopause, remaja yang menderita PMS yang serius, mereka yang mengalami masalah kulit, pasangan yang mempunyai masalah kesuburan, orang yang nak kurus, mereka yang mempunyai sistem immune yang rendah, penderita kanser, darah tinggi,kolesterol..sekarang ni budak sekolah pun dah ada darah tinggi..cuak! so ESP sangat digalakkan untuk semua peringkat umur lelaki/wanita..teruja kan baca khasiat ESP..sebab tu ESP ni menjadi pilihan saya bukan hanya sebab harganya yang berpatutan tapi dari sudut khasiatnya of course tak sama dengan jenama lain..Shaklee dah bertapak lebih dari 50 tahun, jadi tiada sebab kenapa saya harus menolak produk yang tentunya semulajadi dan selamat...

Semoga perkongsian ni bermanfaat untuk pembaca...InshaAllah...










Puan Hani | Shaklee Independant Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healthybeuti-shaklee.blogspot.com
FB: www.facebook.com/nadhirahani

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com