Monday, 17 February 2014

Risiko Kekurangan Zat Besi

Assalamualaikum..petang2 ni saya nak share dengan u all risiko bila badan kita ni kekurangan zat besi yang selalunya attack golongan wanita..nak taknak kalau u all kaum hawa wajib tau..

Kebanyakan dari kita ni tak sedar bahawa kita kaum wanita sedang mengalami kekurangan zat besi..so ladies mesti alert nak2 lagi bila datang waktu period..
Zat besi merupakan bahan utama yang digunakan untuk membina sel darah merah,dari situ la terciptanya hemoglobin yang membawa oksigen ke jaringan yang ada dalam tubuh..haa macam dalam kelas sains form 4 pulak kann..haha..

Kekurangan zat besi basically kaum perempuan yang mengalami menstruasi terutama yang menderita PMS teruk..zat besi ni actually sangat penting untuk mengekalkan warna merah pada darah dan juga fungsi-fungsi organ yang ada di tubuh agar dapat bekerja secara optimum..
......Hampir semua wanita yang masih didatangi haid berisiko kekurangan zat besi oleh sebab darah yang keluar semasa period sebab setiap kali tubuh kita kehingan darah maka zat besi pun akan berkurangan (Mayo Clinic,15/8/11)

Apa akan jadi jika kurangnya iron dalam tubuh badan kita? Penyakit anemia yg paling popular berlaku jika jumlah sel darah merah atau hemoglobin berada dibawah paras normal. So nak taknak u all memang kena jaga kadar zat besi agar kandungannya tetap ideal. Anemia yg teruk boleh membawa maut!

Orang yang kurang zat besi biasanya muka dia pucat,kekuatan otot berkurang,cepat letih.Untuk mencegah anemia,banyakkan mkn kekacang,telur,seafood atau sayur hijau terutama skali bila datang waktu period.




Apa pilihan zat besi u all? Kalau tanya saya tentunya Vitalea Iron formula dari Shaklee..yup saya memang kisah dengan brand..saya prefer supplement semulajadi,tanpa bahan pewarna dan tanpa bahan pengawet..
Vitalea Shaklee dah lengkap dengan 12 jenis vitamin, 7 mineral dan zat besi..

Selain tu wanita yang kerap PMS digalakkan ambil Vitalea Iron formula bersama Vitamin C untuk bantu proses penyerapan zat besi atau Vitalea tu..Vitamin C terbaik saya mestilah Sustained Release Vitamin C Shaklee!


Salam sayang,
Hani














Hani Nadhirah Shukri | Shaklee Independence Distributor [ID: 883549]
whatsapp: 019-3630891 | healthybeuti@gmail.com

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com