Monday, 17 February 2014

Risiko Kekurangan Zat Besi

Assalamualaikum..petang2 ni saya nak share dengan u all risiko bila badan kita ni kekurangan zat besi yang selalunya attack golongan wanita..nak taknak kalau u all kaum hawa wajib tau..

Kebanyakan dari kita ni tak sedar bahawa kita kaum wanita sedang mengalami kekurangan zat besi..so ladies mesti alert nak2 lagi bila datang waktu period..
Zat besi merupakan bahan utama yang digunakan untuk membina sel darah merah,dari situ la terciptanya hemoglobin yang membawa oksigen ke jaringan yang ada dalam tubuh..haa macam dalam kelas sains form 4 pulak kann..haha..

Kekurangan zat besi basically kaum perempuan yang mengalami menstruasi terutama yang menderita PMS teruk..zat besi ni actually sangat penting untuk mengekalkan warna merah pada darah dan juga fungsi-fungsi organ yang ada di tubuh agar dapat bekerja secara optimum..
......Hampir semua wanita yang masih didatangi haid berisiko kekurangan zat besi oleh sebab darah yang keluar semasa period sebab setiap kali tubuh kita kehingan darah maka zat besi pun akan berkurangan (Mayo Clinic,15/8/11)

Apa akan jadi jika kurangnya iron dalam tubuh badan kita? Penyakit anemia yg paling popular berlaku jika jumlah sel darah merah atau hemoglobin berada dibawah paras normal. So nak taknak u all memang kena jaga kadar zat besi agar kandungannya tetap ideal. Anemia yg teruk boleh membawa maut!

Orang yang kurang zat besi biasanya muka dia pucat,kekuatan otot berkurang,cepat letih.Untuk mencegah anemia,banyakkan mkn kekacang,telur,seafood atau sayur hijau terutama skali bila datang waktu period.




Apa pilihan zat besi u all? Kalau tanya saya tentunya Vitalea Iron formula dari Shaklee..yup saya memang kisah dengan brand..saya prefer supplement semulajadi,tanpa bahan pewarna dan tanpa bahan pengawet..
Vitalea Shaklee dah lengkap dengan 12 jenis vitamin, 7 mineral dan zat besi..

Selain tu wanita yang kerap PMS digalakkan ambil Vitalea Iron formula bersama Vitamin C untuk bantu proses penyerapan zat besi atau Vitalea tu..Vitamin C terbaik saya mestilah Sustained Release Vitamin C Shaklee!


Salam sayang,
Hani














Hani Nadhirah Shukri | Shaklee Independence Distributor [ID: 883549]
whatsapp: 019-3630891 | healthybeuti@gmail.com

Friday, 14 February 2014

ESP Protein Soya Non GMO

Assalamualaikum...selamat pagi..alhamdulillah setelah sekian lama dapat juga saya update blog ni..dah rasa semacam tanggungjawab untuk share benda baik dengan u all..lagi-lagi bila customer bagi feedback positif ...esaited! semoga ilmu yang tak seberapa ni bermanfaat untuk semua..InsyaAllah..

....saya nak kongsi sedikit tentang ESP..ESP ni actually serbuk protein brand Shaklee..untuk mengekalkan rasa asli protein ketulenan protein tu so Shaklee cipta protein tanpa perasa..memang ESP ni HOT STUFF dikalangan customer saya,,yep saya sendiri mengamalkan ESP setiap hari..pagi dan malam sebelum tidur..

Apa istimewanya ESP ni? Kerana ia merupakan sumber protein soya terbaikkk...ESP menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang berkekalan..sebab tu diet protein menjadi pilihan berbanding karbohidrat..protein mengambil masa yang lama untuk proses dan ianya akan bertukar kepada tenaga tanpa disimpan sebagai lemak..berbanding dengan karbohidrat,bila kita ambil karbohidrat dan tidak dibakar atau ditukarkan kepada tenaga ia akan disimpan sebagai lemak berlebihan dan menyebabkan kegemukan..

berbalik kepada ESP tadi, ESP menyediakan 14gram protein soya Non GMO berkualiti tinggi dengan semua keperluan 9 asid amino penting untuk tubuh badan.  Berbanding sumber protein daripada telur,daging, tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol....Mengandungi lima vitamin B penting , separuh daripada keperluan kalsium harian dan soya isoflovons..ok nanti kita sambung yer..nak siapkan keje umah dulu...ehehhehe =)



Soya yang Shaklee gunakan adalah Non-GMO....iaitu tidak diubah suai secara genetik(Non-Genetically Organism). Apa bezanya soya Non-GMO dengan GMO? Protein soya Non-GMO dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identify Preservation Program(IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya..program ini untuk memastikan kacang soya bebas dari pendedahan perubahan genetik. Ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti tinggi..sebab tu saya yakin dengan protein ESP..

Apa kelebihan soya Non-GMO ni?Apa yang istimewa sangat? Ok yang ni ramai tak tahu...sebenarnya produk-produk GMO ni boleh menyebabkan allergy,toxic dan anda berpotensi untuk mendapat kanser. Produk GMO dah semakin banyak dipasaran so no wonder la dah macam2 penyakit timbul sekarang ni..antara makanan paling tinggi potensi GMO adalah jagung dan soya..so lepas ni kalau u all nak beli protein soya check dulu labelnya..tengok ada tak label NonGMO..Sayangi lah badan anda..ianya tak dapat ditukar ganti..


Ni dia ESP dengan plain water..soya yang tentunya dari sumber semulajadi dan berkualiti tinggi..hampir kesemua customer saya puji keberkesanan ESP ni...sampai ada yang repeat order bertong-tong..

Hampir semua customer saya yang minum ESP mengaku ESP menjadikan kulit cantik,gebu,makin berseri-seri..anjal..ESP bantu memudarkan parut jerawat di muka.Yang paling ketara sekali ESP membekalkan tenaga berpanjangan, kurang rasa letih..ESP supplement yang paling basic untuk melangsingkan badan dan awet muda..

Untuk yang tengah minum GMO produk tu bertukarlah kepada NonGMO produk..orang kata better late than never kan...hihi...


Salam sayang,
Hani 

Thursday, 13 February 2014

Biar Shaklee Atasi Masalah Kegemukan Anda!

Assalamualaikum,

Petang ni saya nak share dengan anda semua bagaimana saya lose weight dengan produk Shaklee..percaya tak dulu berat badan saya pernah mencecah 65kg? Dengan ketinggian 150cm konfem la saya dalam kategori GEMUK.. saya nak bagitahu satu rahsia..sebenarnya saya telah mengambil pil kurus sejak umur saya 14 tahun! Yup sejak skolah lagi saya dah cuba2 telan pil kurus..sadiskan.

.....dari sekolah,universiti hingga ke alam pekerjaan saya tak pernah putus asa untuk kelihatan cantik & kurus..duit jangan cakap lah dah beriban habis..ya betul kata orang..orang yg berjaya sebenarnya dia pernah gagal beberapa kali..bermula dari saya sekolah,matrik,univesiti berat badan saya tak pernah berubah malah semakin meningkat...saya ingat lagi setiapkali nak try baju saya mesti ambil size M..konon-konon feeling dah kurus la kan..yelaa diet macam nak rak kot-kot la dah kurus tapi hampa... L-XL jugak laa size saya masa tu..



...tahun 2012 takdir telah menemukan saya dengan Kak Zura (kini upline saya di Shaklee) , ESP dan GLA ialah produk pertama beliau kenalkan pd saya..katanya nak kurus,nak cantik,nak kulit gebu minum je ESP.bila top up dengan GLA kesan dia super duper gebusss...Saya ni memang pantang jumpa produk terus je sy beli dan join membership..dalam hati saya mudah-mudahan produk kali ni menjadi dan sesuai dengan saya...
Gambar 'sebelum' ketika saya berumur 17 tahun..masa tu saya di Turki menemai ayah saya out station. Rasa malu sangat sebab kawan-kawan ayah saya ingatkan saya ni ISTERI beliau..padahal ANAK! Gambar 'selepas' tu gambar saya sudah berkahwin dan dikurniakan 2 orang cahaya mata..Alhmdulillah..

ESP betul2 berkesan dengan saya! Kebetulan saya minum ESP bulan puasa..Sahur saya hanya minum ESP dan  makan light meal je..amat mengkagumkan saya kerana perut saya boleh bertahan hingga ke petang hanya dengn segelas ESP! memang cepat sgt berat saya turun waktu tu..malamnya waktu berbuka saya makan mcm biasa..cuma saya elakkan mengambil makanan berat selepas tarawih...

Mudah kan? Bagi saya dalam hidup ni ada 2 perkara..nak atau taknak..kalau kita betul2 nak kita akan usaha untuk capai apa kita mau..kalau kita sekadar acuh tak acuh jangan bermimpi u akan dapat..nantikan lagi cerita saya seterusnya...

Jom tengok lagi gambar-gambar saya sebelum consume Shaklee dengan selepas consume Shaklee...syok gak eh tengok gambar dulu...klik sini yek...kot la boleh jadi perangsang untuk kawan-kawan yang senasib dengan saya..hihi...

Salam sayang,
Hani


Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549] | Whatsapp 019-3630891 | healthybeuti@gmail.com

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com