Friday, 20 September 2013

Cegah stress dan obesiti dengan Bcomplex

Selamat pagi sabtu semua...semoga pagi ini memberi seribu manfaat dan rezki yang melimpah kepada kita.aminn..pagi-pagi encik suami dah buka cerita tentang seorang kawan di tempat kerja beliau yang jatuh pengsan akibat stroke.erm...ni kali kedua beliau dikejarkan ke hospital. terkejut pun ada sebab umur member ni baru mencecah 31 tahun..muda kot..

.....actually saya nak share sikit kaitan stress dengan dengan penyakit jantung...Sebenarnya stress ialah punca kepada banyak penyakit2 kronik lain. Banyak kesan2 kurang baik ke atas kehidupan..especially wanita. Stress mengganggu sistem pencernaan kita (sakit perut,sembelit,cirit-birit), menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam), meningkatkan kadar denyupan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur, penambahan berat badan...hihi point yang last tu memang menarik kan..berat badan naik bukan je sebab banyak makan..tapi kalau kita stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti.




Untuk mengawal stress ni anda perlukan vitamin Bcomplex..di sini saya nak berkongsi bagaimana Bcomplex membantu..jom kita lihat ahli keluarga viitamin Bcomplex- vitamin B1, vitamin B2 (niacin), vitamin B5, vitamin B6, vitamin B9 (asid folic), vitamin B12...kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda..


  • Vitamin B1~ menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otal, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolism..
  • Vitamin B2~ memproses asid amino dan lemak. Juga membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~ membantu mengurangkan kolesterol di dalam darah dan pengaliran kolesterol dalam darah; membantu dalam kesihatan kulit yang baik, membantu sistem pencernaan..kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar untuk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.
  • Vitamin B5~ membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang
  • Vitamin B6~ Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin di dalam otal kerana ketidakseimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~ Bersama-sama dengan vitamin B12, vitamin B9, membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi di dalam badan
  • Vitamin B12~ mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah merah. kekurangan B12 akan menyebabkan depressi, tidak tenteram



Apakah pilihan Bcomplex anda?Pilihan saya tentulah....


Bcomplex Shaklee...Kenapa?
Ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif~ Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.~Mudah ditelan~Mengandungi 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin.


Stress ni kalau dibiarkan akan memberi kesan buruk pada kesihatan anda..bertindaklah dari sekarang sebelum penyakit-penyakit kronik lain bersarang dalam tubuh badan anda.Sekian semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda yang membaca..InshaAllah..


Salam sayang...
hani


Puan Hani| Shaklee Independant Distributor [ID: 883549]
019-3630891| email: healthybeuti@gmail.com
FB: www.facebook.com/nadhirahani

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com