Thursday, 19 September 2013

13 Tanda Tubuh Anda Perlukan Makanan Tambahan

Tahukah anda bahawa adakalanya tubuh juga memerlukan makanan tambahan? Biasanya makanan atau supplement diperlukan  apabila pola pemakanan kita tidak teratur dan corak pemakanan kita yang kurang seimbang masuk ke dalam tubuh kita. Ada beberapa keadaan tubuh di mana anda memerlukan supplement agar kesihatan tubuh tetap terjaga.

Jom semak!

1. Kebiasaan pola pemakanan menentukan lancar atau tidak kitaran tubuh, kerana  jika kitaran tidak lancar maka kesihatan tubuh akan terganggu. Jika anda kerap makan makanan berkolesterol tinggi seperti makanan bergoreng, daging dan makanan     berlemak, maka tubuh anda memang memerlukan makanan tambahan.


2. Kolesterol tinggi dalam darah akan menyebabkan gangguan asterosklerosis atau penebalan dan pengerasan dinding pembuluh darah. Apabila Anda tidak suka makan sayur- sayuran dan buah-buahan (makanan berserat) apalagi jika anda jarang melakukan senaman, maka ia menyebabkan tubuh mudah terasa letih, daya tahan berkurang dan mudah terkena penyakit.


3. Saat anda sedang menjalani diet ketat, maka tubuh anda kekurangan gizi atau kalori. Untuk itu, ada baiknya anda dinasihatkan memasukkan makanan tambahan ke dalam diet harian anda.

4. Sering mengalami kembung, mual, pedih ulu hati atau terkena gangguan sistem pencernaan. Biasanya anda mengalami masalah dengan enzim pencernaan. Anda memerlukan supplement agar membantu mengatasi masalah enzim dalam pencernaan anda.

5. Apabila anda stress, biasanya otak bekerja terlalu keras sehingga membuatkan anda sukar untuk fokus. Di saat itulah tubuh memerlukan supplement agar lebih fokus menjalani aktiviti anda.

6. Daya tahan tubuh lemah, seperti letih, lemah, loya, kelelahan badan akan mudah diserang penyakit. Gangguan pada pembuluh darah atau vena akan menyebabkan gangguan jantung dan berbagai penyakit lainnya.

 7. Penuaan dini seperti kulit keriput dan tanda-tanda lainnya merupakan akibat dari kekurangan nutrisi dan zat-zat tertentu yang diperlukan oleh tubuh.

8. Bagi anda yang berusia 50 tahun di atas, biasanya organ-organ tubuh mulai mengalami penurunan fungsi, sehingga memerlukan makanan tambahan agar metabolisme tubuh tetap optimal.

9. Tubuh sering mengalami pegal-pegal atau  radang sendi. Aktiviti yang tidak padat, sering menimbulkan rasa kaku atau nyeri pada sendi-sendi, terutama bagi yang memasuki usia pertengahan. Hal ini terjadi kerana lapisan pelindung mulai menipis dan akibatnya cairan yang berfungsi melindungi sendi akan berkurang.

10. Tubuh badan anda sedang menjalani perubatan tertentu, baru sembuh dari sakit, setelah menjalani pembedahan, anda memerlukan makanan tambahan untuk mempercepatkan pemulihan.

 11. Bagi perempuan dewasa yang mengalami pendarahan haid berlebihan, perempuan hamil atau menyusu, maka mereka lebih banyak memerlukan zat-zat tertentu seperti zat besi dan folate.

 12. Mata terasa lelah dan kurang bersinar, keadaan seperti ini, biasanya mata mengalami stress atau ketegangan bila fokus terlalu lama pada suatu titik. Seperti membaca, bekerja dengan komputer atau menonton televisyen (ditambah dengan efek radiasi).  Bila hal ini berterusan, akan mengakibatkan kerosakan mata.

 13. Mengalami gangguan fungsi hati atau menyembuhkan penyakit hepatitis, maka anda memerlukan diet khusus dan memerlukan makanan tambahan khusus. So, come get a better life with food supplement.Amacam? ada tak tanda-tanda u all perlu ambil supplement? kalau rasa kebal lagi meh tengok sini pula..cuak jap..rasa macam terpaksa je makan supplement..

Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healtybeuti@gmail.com

0 comments:

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com