Monday, 18 November 2013

Ketahui 10 tanda awal diabetes menyerang tubuh anda!



vivix


Apa itu diabetes atau kencing manis?

Penyakit kencing manis berlaku apabila kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk tukarkan gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pancreas yang terletak dibawah perut. 


Apakah Gejala Diabetes?

Ada beberapa tanda dan gejala diabetes yang dapat anda kenali sebagai gejala umum yang terjadi pada penghidap diabetes. Walau bagaimanapun, tidak semua tanda dan gejala akan dialami oleh pesakit diabetes.
Tanda dan gejala diabetes adalah :
  1. Jumlah air kencing yang dikeluarkan lebih banyak dan kerap kencing (Polyuria)
  2. Sering atau cepat rasa haus/dahaga (Polydipsia)
  3. Lapar yang berlebihan atau makan banyak (Polyphagia)
  4. Urin mengandungi paras gula yang tinggi  (Glycosuria)
  5. Berat badan turun mendadak
  6. Rasa kebas pada hujung saraf di telapak tangan & kaki
  7. Cepat penat dan lemah sepanjang masa
  8. Mengalami rabun penglihatan
  9. Luka lambat sembuh
  10. Mudah terkena jangkitan kuman terutama pada kulit.
Bagi diabetes Jenis 1, gejala utama penyakit ini adalah sakit perut, kehilangan berat badan yang mendadak dan dahaga yang berterusan.


Gejala penyakit hati

Baru tadi saya baca satu artikel tentang penyakit hati..bukan sakit hati yer..ni penyakit pada organ hati..Adakah anda seorang yang kerap tidur lewat..kuat kerja sampai balik lewat malam..atau u seorang yg kaki chatting..atau mungkin juga seorang peniaga online. Berapa kerap uols tidur selepas pukul 12 tengah malam?

Jika jawapan anda YA, bermakna u telah terlepas dari proses detox hati. Ini kerana organ hati kita akan mula bekerja atau melakukan detox pada jam 10 malam sehingga jam 12 tengah malam semasa kita sedang tidur. Jika anda terlepas dari proses ini, maka anda berisiko mendapat penyakit hati! 

Cuba tengok ada tak gejala-gejala ni pada diri anda...

>> Perubahan pada warna kulit - kulit dan mata mengalami perubahan warna kulit..mata kuning..
>> Air kencing gelap- Air kencing berubah menjadi kuning gelap disertai bau yang menyengat.
>> Hilang nafsu selera- Perut terasa kembung,penuh gas dan mual.
>> Keletihan yang melampau
>> Kerosakan pada kulit- kulit kering, gatal, jerawat,psoriasis,dll
>> Perubahan perasaan, mudah stress, mudah tersinggung dan depress.


Kalau anda perasan ada perubahan ni pada anda ini bermakna anda sedang mengalami penyakit hati..


Hindari Jerawat Belakang Badan

Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contoh, apabila kita terkena serangan jantung ia akan merosakkan otot atau organ jantung. Tapi,serangan kepada hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia dan juga menjalankan fungsi-fungsi kritkal."


dtc complex

Jom baca apa fungsi hati....

1. Merembeskan cecair hempedu- Cecair ini hanya dirembeskan ketika penghadaman untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil. Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak; A,D,E,K,F dan membantu mengasimilasikan kalsium. Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada vitamin A.


2. Hati bertindak sebagai detoksifikasi..hati akan menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolik,sisa racun serangga,dadah,alkohol dan bahan kimia dengan bahan2 lain yang kurang toksik. Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang. Oleh itu dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul,anda juga mesti mempunyai fungsi buah pinggang yang betul.


3. Hati mengawal paras gula dalam darah dengan menukarkan tiroksina[hormon tiroid] ke dalam bentuk yang lebih aktif. Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme. Hati mewujudkan GTF [Faktor toleransi glukosa] dari kromium dan glutation. GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal parasa gula dalam darah dengan betul.


4. Hati memetabolisme lemak..salah satu fungsi hati ialah mensistesiskan asid lemak dari asid amino dan gula iaitu ketika pengeluaran kolesterol,lipoprotein dan phospholipid untuk menghasilkan tenaga. Makanan yang berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati,yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.


Bagaimana nak detox hati? cemana pula nak sembuhkan masalah hati bengkak? Jika anda memilih supplement untuk menyelesaikan masalah anda, saya sarankan anda mengambil DTX Complex, sebab DTX Complex ni dirumus khas untuk merawat segala masalah berkaitan hati. 



acne vulgaris

Info: Jerawat belakang badan  dikaitkan dengan masalah hati yang bertoksin. Hati yang bertoksin dipengaruhi oleh jenis makanan yang kita ambil. Maklumlah hari-hari badan kita disumbat dengan bermacam jenis makanan berkolesterol tinggi, kandungan gula yang tinggi, kalau kurang masin tak sedap la pulak kan..so masin tu mesti la secukup rasa kata orang..kalau tak detox akibatnya menimbun lah toksin dalam badan kita ni. Lebih teruk lagi jika anda ambil mudah soal detox ni, anda akan mudah dihidapi penyakit obesiti, darah tinggi, kencing manis dan banyak lagi. Sebiji DTX Complex sehari mampu atasi masalah jerawat belakang badan anda!


DTX Complex

Kalau rajin ikut la tips rawatan jerawat depan dan belakang badan dalam video ni,




Salam sayang...




Friday, 15 November 2013

4 cara kecilkan perut buncit dengan protein


Menurunkan berat badan dengan protein telah terbukti secara meluas dalam dunia diet kini. Protein adalah kombinasi dari asid amino yang digunakan untuk memelihara otot, tulang,rambut dan bahagian lain dari tubuh anda. Diet tinggi protein didapati lebih berkesan dan efektif daripada diet rendah lemak di dalam study 2007 yang dipublikasikan dalam "Journal of American Medical Association". Jika anda obses untuk membakar lemak perut, sila gabungkan diet kaya protein dengan makanan sihat lainnya. Senaman secara teratur juga dapat membantu anda membuang lemak yang menggumpal di perut. 

Apalagi....Jom la tengok apa 4 cara tu..


  1. Protein dan Karbohidrat kompleks
Kurangkan jumlah karbohidrat yang anda makan, terutama sekali karbohidrat sederhana seperti tepung putih dan makanan pemprosesan lainnya. Anda harus fokus pada karbohidrat komplesks seperti gandum, beras merah, dan semua makanan yang mengandungi seratdan karbohidrat yang rendah.

Kenapa anda disarankan karbohidrat kompleks?Actually..karbohidrat kompleks telah terbukti mampu menyihatkan jantung dan memberikan manfaat penurunan berat badan jangka panjang. Diet ini sama seperti diet Mediterranean, tinggi protein dan mengandungi sumber serat dan fitonutrien yang mudah didapati dalam karbohidrat kompleks. Protein menyediakan sumber bahan bakar atau energi yang stabil  tanpa penurunan glukosa darah secara mendadak.



      2. Protein dan lemak sihat

Tekankan protein dan lemak yang terdiri dari asid lemak omega-3. Beberapa makanan yang mengandugi asid lemak tersebut adalah Salmon dan Tuna. Dengan kombinasi asid lemak omega-3 ia akan membantu menyumbangkan nutrisi makanan ke seluruh tubuh.  Makanan tinggi protein ini juga mampu memperlambatkan proses pencernaan yang dapat membantu anda rasa kenyang lebih lama maka kuantiti makanan yang anda ambil lebih sedikit,


       3. Protein dan aktiviti fizikal

Diet yang tepat adalah disertai dengan aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Senaman yang konsisten dapat melancarkan metabolisme badan dan menurunkan berat badan. Contoh aktiviti fikal yang anda boleh buat ialah jalan cepat, berenang dan lain2 lagi.Memang sukar hilangkan lemak perut ,tetapi aktiviti fizikal yang konsisten dan juga diet sihat adalah lebih efektif untuk kecilkan perut.

Bahkan satu studi di Duke University menemui peserta kehilangan lemak perut jauh lebih banyak ketika mereka berada dalam aktiviti fizikal secra teratur.Makanan berprotein dan karbohidrat kompleks memberi tenaga yang mencukupi  yang anda perlukan untuk untuk tetap aktif dalam menjalankan aktiviti fizikal. Jadi jangan biarkan perut anda kosong sebelum bersenaman.


       4. Pelbagaikan protein anda

Cara memperkecilkan perut buncit dengan protein tidak hanya tertumpu pada susu rendah lemak dan telur sahaja. Anda boleh cuba pelbagai variasi protein seperti 2 bahagian ikan seminggu atau 1 hidangan protein sayuran seperti tauhu dan tempe.Ikan merupakan sumber asid lemak essential , yang juga membantu mengurangi penyakit kardiovaskular. kacang-kacangan dan biji-bijian juga menyediakan banyak protein yang dapat membantu anda melambatkan pencernaan anda. 


Amacam? Ada bran tak? Ala kacang je tu...banyakkan protein kurangkan pengambilan karbohidrat..hihi..

Selamat mencuba yaa...
hani

Thursday, 14 November 2013

Cergas & Bertenaga dengan Cinch Energy Tea Mix

Assalamualaikum..selamat pagi. Pagi2 ni saya nak tulis tentang Cinch Energy Tea Mix. Saya ni memang seorang penggemar teh. Lagi-lagi teh herba..Hibiscus tea, Green tea, Chamomile tea, Jasmine tea i loikee..sebab bau teh ni wangi rasa segar je..hehe..tapi sejak saya tahu Shaklee ada keluarkan produk teh sendiri juga- Cinch Energy Tea Mix yang juga sejenis produk energy booster jadi saya pun beli untuk mencuba..walaupun saya seorang suri rumah tapi bangun seawal jam 4.30 pagi dah menjadi rutin harian saya..mula2 bangun memang segar tapi bila dah masuk pagi2 pukul 8 tu dah rasa lemau dan mengantuk..jadi saya bancuh Cinch Energy Tea mix ni..kepala rasa segar dan ringan..teh ni rendah kalori so bagi anda yang ingin menurunkan berat badan elok lah cuba teh ni.




Shaklee Cinch energy tea mix diperbuat dari campuran teh- teh yang terpilih sahaja iaitu teh merah,teh hijau dan teh putih. Bahan yang terdapat dalam Cinch energy tea mix secara details:

  • Matcha Green Tea Powder ~ teh hijau gred tertinggi dari Jepun
  • Red Tea Extract ~ Antioksida yang mengandungi polifenol [ antioksida kuat untuk mencegah kanser dan menghalang tumor dari merebak]
  • White Tea Extract ~ mengandungi antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau
  • Rooibos Red Tea Extract ~ Tumbuhan herba dari Afrika; dikenali sebagai " The Miracle Tea" atau " Long Life Tea"
  • Maltodextrin - bahan dari jagung
  • Taurina ~ meningkatkan tenaga dan ketahanan badan

Teh merah, hijau dan putih telah di amalkan sejak zaman berzaman lagi dalam perubatan Cina mahupun Melayu. Antara manfaatnya:

* Mencegah kanser, penyakit berkaitan hati dan panas dalam
* Membantu metabolisme tubuh, melancarkan peredaran darah, melambatkan proses penuaan 
* Menghilangkan lemak dan membantu pencernaan
* Anti-oksidan, perlindungan dari kanser
* Detoxifies
* Anti Microb
* Perlindungan terhadap penyakit jantung
* Menurunkan kolesterol













Puan Hani | Shaklee Independant Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healthybeuti@gmail.com | FB: Hani Nadhirah

Testimonial Cinch Shake Mix

Selamat petang semua...petang2 ni saya nak chillax cerita tentang testimonial Cinch Shake Mix Shaklee..testimonial ni saya bawakan khas dari negara omputih,USA..hehe..jom layan..
__________________________________________________________________________________

David Nuckles,
100 pounds healthier
" I was extremely overweight and facing serious health issues
as a consequence. I was lightheaded, had been having blackouts, and 
was exhausted at the end of every workday. Shaklee has given me 
my life back. After losing weight, i can play with my children, work and go running.
Things that were hard to do before are now easy."

*Result not typical. In a preliminary clinical study of the Cinch Inch Loss Plan, participants on average lost 15.4 pounds in 12 weeks.

 Nak tengok lagi testimonial tak? klik sini 


Ni lagi satu testimonial Cinch Shake Mix Shaklee


Kebanyakan program diet anda kehilangan lemak & otot. Sebab tu  berat anda akan hilang dalam masa yang singkat. Kurus dalam masa 2 minggu? 2 minggu hilang 20kg?Ya, anda sebenarnya kehilangan otot. Apabila anda tidak meneruskan diet/produk tersebut berat badan anda akan naik dengan mudahnya malah lebih berat dari yang sebelumnya.

_____________________________________________________________________

......Wow hebatkan Cinch diet program. Saya pasti uols semua pasti esaited baca testimonial tu. Kalau anda tercari-cari produk pelangsingan apakata cuba dulu Cinch Shake Shaklee ni dan rasa sendiri perbezaannya.



Ujian Klinikal ke Atas Formula Leucine

Di dalam percubaan awal, saintis Shaklee menguji formula proprietri yang dipertingkarkan dengan Leucine (leucine merupakan otot yang membina asid amino yang terdapat dalam protein tertentu). Program ini yang dipertingkatkan pemakanan leucine telah menunjukkan dapat mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak (lean muscle mass). Merekan yang menjalani program ini telah kehilangan lemak, berat, inci dan pada masa yang sama mengekalkan otot mereka.















Puan Hani | Shaklee Independant Distributor [ID:883549]
019-3630891 | healthybeuti@gmail.com |FB: Hani Nadhirah

Wednesday, 13 November 2013

Kenapa Perlu Protein untuk Kurus? | Kenapa Diet Gagal?? Tak kurus-kurus pun!


Kitaran diet yang ditakuti

Pernah tak anda alami situasi begini? Diet sampai tak makan nasi berbulan-bulan tapi hasilnya tak menggembirakan..kalau hilang berat pun hanya bertahan sekejap saja. Lepas tu badan naik semula bagai dipam-pam. Sebenarnya anda kehilangan lemak dan otot. Apabila anda kehilangan otot,anda kehilangan keupayaan untuk membakar lemak, dan merendahkan kadar metabolisme anda. Bila kadar metabolisme anda rendah maka susah lah badan anda membakar lemak.

OTOT = METABOLISME

Anda pun mula give up dan tak meneruskan diet tersebut,anda tidak boleh membakar kalori seperti anda lakukan sebelum ini. Sebaliknya badan anda bertambah berat. Kitaran ini akan berulang setiap kali anda meneruskan diet. Ini adalah kesan yo-yo.




Untuk menurunkan berat badan dengan berkesan anda perlukan protein. Protein sangat penting. sebab apa saya cakap penting?


Setiap hari kita melakukan kerja-kerja berat. Nak kurus misalnya kita bersenam, tak tahu la anda tahu atau tidak setiap kali kita bersenam dan buat kerja-kerja berat misalnya seperti weight training, bodyweight training, push up, sit-up dan sebagainya  sel-sel otot kita akan "mati" atau koyak. Kita takkan sedar sebabnya dalam tubuh badan kita terdapat berjuta-juta sel, mungkin lebih dari itu.

Tanpa protein dan diet yang sesuai, "sebahagian kecil" sel-sel yang mati tadi tu mungkin tidak dapat diganti, dan saban hari sel-sel mati yang kecil tu akan berubah menjadi "sebahagian besar". Penurunan berat badan melalui kehilangan otot adalah sesuatu yang amat merugikan, kerana turunnya berat otot bererti turunnya kadar metabolisme anda!

Otot adalah mesin-mesin yang menggerakkan metabolisme kita yang membakar lemak=lemak kita. Jadi tanpa protein yang cukup anda program penurunan berat badan anda tidak akan berjaya!


salam sayang...
hani

Hilangkan lemak degil dengan Cinch Shake Shaklee

Bila dengar kurus, slim semua suka kan..orang kata nak gemuk sekejap je tapi nak kurus tu berjanggut lama nya..Shaklee memperkenalkan produk menurunkan berat badan, Cinch Shake Mix..Jom kita baca faedah utama Cinch Shake Mix ni..
________________

Cinch Shake Mix



  • Apabila kita mengambil Cinch Shake,umpama kita mengambil makanan tetapi rasanya seperti kita menikmati pencuci mulut
  • Indeks glisemik-22; ianya sangat sesuai untuk pengidap kencing manis
  • Dengan Cinch Pro, campuran eksklusif protein dipertingkat dengan leucine (sejenis asid amino berfungsi memelihara otot semasa menurunkan berat badan)
  • 24gram protein setiap hidangan untuk membantu anda berasa puas dan kenyang!
  • Kandungan serat yang tinggi-6gram serat setiap hidangan
  • Glisemik indeks yang rendah untuk mengekalkan tahap gula darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberikan 35% atau lebih Nilai Harian kepada 21 vitamin dan mineral penting
  • Penggunaan soya BEBAS GMO
  • Tiada perasa tiruan,warna atau pemanis

Perbezaan Cinch Shake Mix dengan produk kurus lain di pasaran:

" Setiap kali anda minum Shaklee Cinch, anda akan mendapat 24gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral penting 6gram serat larut. Ini penting-kerana protein digunakan untuk membina otot, dan otot lah menaikkan kadar metabolisme dan juga membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga boleh menahan kelaparan, yang mana boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan. tidak lupa juga kepada Leucine- nutrisi penting di dalam Cinch untuk keperluan tubuh kita."

CarotoMax

Vitamin untuk Mata, Kanser & Pipi yang Pinkish!

Tahukah anda sebelum wujudnya tonik ajaib Vivix, CarotoMax merupakan satu-satunya vitamin yang sangat popular dalam mencegah dan merawat kanser. Sifat anti oksida yang sangat tinggi dalam CarotoMax ini lah yang berupaya memelihara kesihatan penglihatan, kesihatan kulit dan mencegah kanser.

Jom baca apa manfaat utama CarotoMax ni..
__________________

1. Lebih selamat dari Vitamin A- Penemuan terawal vitamin adalah pada tahun 1912 iaitu Vitamin A. Vitamin A jika diambil secara berlebihan akan meninggalkan toxic dalam badan kita. Walaupbagaimanapun ahli saintis menemui beta karotena pada tahun 1932, yang mana lebih selamat dan tidak meninggalkan toxic.

2. Meningkatkan penglihatan- Ia menghasilkan "ungu visual" yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan pada waktu malam. Ia membantu dalam masalah penglihatan seperti nyctalopia (rabun malam), rabun dekat, presbyopic, astigmatism,xerophthalmia (mata kering),mata lesu, glaukoma, floaters, 'eye bags' dan gelap bawah mata.

3. Meredakan penyakit kulit- Pengambilan yang berterusan akan melegakan masalah kulit seperti psorisi, senile plque, kulit kering,kulit gugur, jerawat, dan akne. Penggunaan luaran untuk merawat pustule,scabies,akne,ulser kulit.

4. Melawan kanser dan oksidasi- Pengambilan yang konsisten dapat mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan, dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ini akan mengurangkan risiko kanser terutamanya kanser paru-paru dan payudara. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyinkirkan sel-sel mati yang teroksida.

CarotoMax Shaklee


Setiap biji CarotoMax mengandungi 6 jenis beta karotena yang sangat berkhasiat:


Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid yang menyamai dengan:

  • Beta Karoteina sama dengan 102 hidangan pisang
  • Lycopena sama dengan 714 biji buah Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 hidangan pink grapefruitAlpha karoten dan 89 hidangan Rasberi
  • Aplha karoten sama dengan 89 hidangan Rasberi



Tips cantik: Tahu tak dengan hanya mengamalkan vitamin CarotoMax kulit anda akan jadi glowing, pipi jadi pinkish!Ala-ala blusher semulajadi gittew...=)

Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healthybeuti@gmail.com

Tuesday, 12 November 2013

Ajaibnya Basic H

Apa itu Basic H? Basic H ialah sejenis cecair likat yang mempunyai pelbagai fungsi. Nak cuci toilet saya guna Basic H, cuci botol susu anak saya guna Basic H,cuci ikan,sayur,buah-buahan pun saya guna Basic H. Baru-baru ni anak lelaki saya demam saya letakkan setitik Basic H dalam kolam bagi dia mandi. Lepas mandi saya ukur suhu badan dia Alhamdulillah dari 38C dah turun kepada 36 darjah Celcius. 





Basic H 1001 kegunaan



Basic H wajib ada satu botol dalam tandas dan satu saya letakkan dekat dapur rumah saya..ala-ala pembersih serbaguna 1001 kegunaan gittew kan..hehe..jom kita berkenalan dengan Basic H 



~ Basic H mempunyai kepekatan yang tinggi - 16oz boleh membuat sehingga 48 gelen pembersih berkuasa apabila bercampur dengan air.



~ Berkuasa menghilangkan kotoran,gris,dan kotoran dari permukaan mana-mana boleh dibasuh, di dalam dan keluar,cairkan mengikut arahan kat belakang botol tu..senang je..=)



~ Tiada bilas,tiada sisa, formula bebas coretan.

~ Tanpa bahan toksik (natural siapa tak suka kan)
~ Asli
~ 2 kali ganda berkesan dari pencuci biasa
~ Biodegradasi


Macam mana cara guna Basic H ni? 


+ 16 oz botol kecil ini boleh menghasilkan 48 gelen bancuhan yang selamat,benar-benar berkuasa

+ Untuk pembersihan biasa,tambah 1/4 sudu dalam 16oz air
+ Untuk tingkap dan cermin,tambah 1-2 titik ke dalam 16oz air
+ Untuk nyahgris, tambah 1 1/2 sudu teh ke dalam 16oz air
+ Untuk kerja yang lebih besar, tambah 2oz ke dalam 1 gelen air.


Senang je kan..bau dia pun wangi sangat..hanya letak setitik dalam kolam dah berbuih sekampung..anak saya memang taknak keluar kolam dah lepastu..hehe..















Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healthybeuti@gmail.com

Saturday, 21 September 2013

B is for BEAUTY!

Excited tak tengok tajuk entry kali ni??sebut beauty je semua dah teruja kan..jangan tak tahu vitamin Bcmplex selain bertindak sebagai anti stress ia juga vitamin wajib untuk KECANTIKAN! Setiap jenis vitamin B yang terkandung dalam Bcomplex mempunyai peranan tersendiri dalam kecantikan kulit.


Perlu diingat Bcomplex merupakan vitamin anti stress yang mana stress merupakan salah satu faktor masalah kulit seperti berjerawat. B-Complex terkenal dengan fungsinya yang mampu mencegah akne dan menggalakkan kesihatan secara keseluruhan.






Nak lagi tips cantik??Sebenarnya Shaklee menawarkan set asas yang membuatkan kulit anda glowing,bebas jerawat,gebu dan bersinar2. Siapa taknak kan kulit gebu.Set asas yang saya maksudkan ialah Vitamin E, Bcomplex dan Vitamin C. Jom kita berkenalan dengan ketiga-tiga vitamin ni..



Vitamin E
Vitamin E diketahui umum adalah vitamin untuk kecantikan kulit, melawan penuaan wajah,kedut-kedut dan jeragat diwajah. Vitamin E bersifat anti-oksida dalam bentuk fat-soluble (manakala Vitamin C dalam bentuk water soluble)


B Complex
Vitamin B-Complex ( B for Beauty) menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B-Complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B-Complex diperlukan.


Vitamin C
Selain daripada protein, kulit memerlukan Vitamin C untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata(protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu.



Dapatkan kulit yang cantik dengan gabungan ketiga-tiga vitamin asas ini. Saya sendiri mengamalkan set asas kulit ni..nak tengok hasil dia tak?tunggu entri seterusnya nanti..ehehhee...













Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healtybeuti@gmail.com

Friday, 20 September 2013

Cegah stress dan obesiti dengan Bcomplex

Selamat pagi sabtu semua...semoga pagi ini memberi seribu manfaat dan rezki yang melimpah kepada kita.aminn..pagi-pagi encik suami dah buka cerita tentang seorang kawan di tempat kerja beliau yang jatuh pengsan akibat stroke.erm...ni kali kedua beliau dikejarkan ke hospital. terkejut pun ada sebab umur member ni baru mencecah 31 tahun..muda kot..

.....actually saya nak share sikit kaitan stress dengan dengan penyakit jantung...Sebenarnya stress ialah punca kepada banyak penyakit2 kronik lain. Banyak kesan2 kurang baik ke atas kehidupan..especially wanita. Stress mengganggu sistem pencernaan kita (sakit perut,sembelit,cirit-birit), menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam), meningkatkan kadar denyupan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur, penambahan berat badan...hihi point yang last tu memang menarik kan..berat badan naik bukan je sebab banyak makan..tapi kalau kita stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti.




Untuk mengawal stress ni anda perlukan vitamin Bcomplex..di sini saya nak berkongsi bagaimana Bcomplex membantu..jom kita lihat ahli keluarga viitamin Bcomplex- vitamin B1, vitamin B2 (niacin), vitamin B5, vitamin B6, vitamin B9 (asid folic), vitamin B12...kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda..


  • Vitamin B1~ menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otal, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolism..
  • Vitamin B2~ memproses asid amino dan lemak. Juga membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folic.
  • Vitamin B3~ membantu mengurangkan kolesterol di dalam darah dan pengaliran kolesterol dalam darah; membantu dalam kesihatan kulit yang baik, membantu sistem pencernaan..kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar untuk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.
  • Vitamin B5~ membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang
  • Vitamin B6~ Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin di dalam otal kerana ketidakseimbangan serotonin akan menyebabkan depressi..
  • Vitamin B9~ Bersama-sama dengan vitamin B12, vitamin B9, membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi di dalam badan
  • Vitamin B12~ mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah merah. kekurangan B12 akan menyebabkan depressi, tidak tenteram



Apakah pilihan Bcomplex anda?Pilihan saya tentulah....


Bcomplex Shaklee...Kenapa?
Ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif~ Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee.~Mudah ditelan~Mengandungi 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin.


Stress ni kalau dibiarkan akan memberi kesan buruk pada kesihatan anda..bertindaklah dari sekarang sebelum penyakit-penyakit kronik lain bersarang dalam tubuh badan anda.Sekian semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda yang membaca..InshaAllah..


Salam sayang...
hani


Puan Hani| Shaklee Independant Distributor [ID: 883549]
019-3630891| email: healthybeuti@gmail.com
FB: www.facebook.com/nadhirahani

Thursday, 19 September 2013

Mari Berkenalan dengan Alfalfa Complex

Alfalfa tumbuhan 1001 fungsi, bukan untuk ibu yang menyusukan anak je tauu!! Antara fungsi alfalfa yang wajib anda tahu dan ingat :

1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
5. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
6. Merawat arthitis
7. Bagus untuk elergi dan ekzema
8. Merawat athma
9. Mencuci usus bagi membuang toksik
10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitam dalam buah pinggang
11. Meneutralkan asid dalam badan
12. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
13. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
15. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
17. Meningkatkan stamina seorang suami
18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
19. Membuang angin dalam badan
20. Dan banyak lagi untuk disenaraikan…
21. Baik untuk kesihatan dalaman wanita, berfungsi seperti Kacip Fatimah (perapat!), membantu melancarkan kitaran haid, dan banyak lagi kebaikan Alfalfa.


Waahhhh...banyakkan kebaikan Alfalfa Complex ni..saya sendiri yang dah lama mengamalkannya sampai sekarang rasa teruja dengan keberkesanan Alfalfa ni...sembang sana sini wajib okey ku cerita tentang betapa bestnyer Alfalfa ni!hehe..










Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
0193630891 | healtybeuti@gmail.com

Advance Joint Health Tablet: Memelihara kesihatan sendi



















Siapa yang wajib amalkan Joint Health Tablet (AJHT)?Orang tua je? 
....erm..actually AJHT ni sesiapa sahaja boleh mengamalkannya tak kira lelaki atau perempuan yang ingin mengekalkan kesihatan sendi...yang aktif dan lasak..biasanya ibu bapa kita yang mengalami penyusutan tulang rawan..orang muda yang lasak atau ibu-ibu yang supermom!

kalau perasan kan ibu-ibu yang ada anak2 kecik ni selalu sakit sendi..sakit belakang,sakit pinggang dan lenguh sana sini..maklum la semuanya dah longgar..dengan nak kejar anak-anak lagi,buat kerja rumah,kerja ofis lagi...memang lah sakit & lenguh..ye tak..


Apakah gabungan terbaik untuk kesihatan sendi?

Jika ada bajet lebih,saya sarankan gabungan terbaik untuk eksihatan sendi Shaklee iaitu ALFALFA COMPLEX, OMEGA GUARD & OSTEMATRIX..

Sakit belakang dah ok jom kita joget-joget..hihi...














Puan Hani| Shaklee Independant Distributor [ID: 883549]
Whatsapp: 019-3630891| Email: healthybeuti@gmail.com
FB:www.facebook.com/nadhirahani

Sakit Sendi?Otot?Lutut?


Pasti setiap orang pernah rasa joint discomfort kan? Kalau parents kita yang tua memang lagilah biasa..macam saya sendiri mengadap komputer pasti akan sakit menangkap tulang belakang,lutut,tengkuk,tulang pinggul..

AJHT melegakan dan membantu mereka yang mempunyai masalah sendi dan mengikut klinikal test, kesannya boleh dirasai selepas 5 hari penggunaan..bukan i claim yer...Shaklee yang claim dengan yakinnya..



Hadiahkan AHJT kepada ibu bapa,mertua atau untuk diri sendiri

Bagaimana ia bertindak? Joint Health Tablet membantu dalam 3 cara:

    1. Menyokong keselesaan sendi: Ekstrak Boswellia menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan.
    2. Bertindak sebagai 'kusyen" : Ekstrak jagung membantu mengekalkan tulang rawan.
    3. Memelihara tisu penyampung yang sihat: Zinc, Copper, Manganese dan vitamin C merupakan nutrien penting dalam kesihatan sendi dengan membekalkan sokongan nutrien untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberikan kekuatan dan struktur terhadap sendi.
Melalui tiga cara ini lah AJHT dapat membantu melegakan sakit-sakit sendi. Shaklee AJHT ni sangat2 bagus sebab ianya dihasilkan dari ramuan aktif iaitu Boswellia yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi.


 Rugi lah kalau tak cuba AJHT ni..saya sendiri dah cuba reward untuk diri sendiri..nanti saya akan share pengalaman saya sepanjang mengambil AJHT serta Q&A tentang AJHT..sekarang nak siapkan kerja-kerja rumah dulu kita jumpa lagi nanti yer...daaa uols...
















Puan Hani| Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]|
Whatsapp:019-3630891| Email: healthybeuti@gmail.com
FB: www.facebook.com/nadhirahani

13 Tanda Tubuh Anda Perlukan Makanan Tambahan





Tahukah anda bahawa adakalanya tubuh juga memerlukan makanan tambahan? Biasanya makanan atau supplement diperlukan  apabila pola pemakanan kita tidak teratur dan corak pemakanan kita yang kurang seimbang masuk ke dalam tubuh kita. Ada beberapa keadaan tubuh di mana anda memerlukan supplement agar kesihatan tubuh tetap terjaga.

Jom semak!

1. Kebiasaan pola pemakanan menentukan lancar atau tidak kitaran tubuh, kerana  jika kitaran tidak lancar maka kesihatan tubuh akan terganggu. Jika anda kerap makan makanan berkolesterol tinggi seperti makanan bergoreng, daging dan makanan     berlemak, maka tubuh anda memang memerlukan makanan tambahan.


2. Kolesterol tinggi dalam darah akan menyebabkan gangguan asterosklerosis atau penebalan dan pengerasan dinding pembuluh darah. Apabila Anda tidak suka makan sayur- sayuran dan buah-buahan (makanan berserat) apalagi jika anda jarang melakukan senaman, maka ia menyebabkan tubuh mudah terasa letih, daya tahan berkurang dan mudah terkena penyakit.


3. Saat anda sedang menjalani diet ketat, maka tubuh anda kekurangan gizi atau kalori. Untuk itu, ada baiknya anda dinasihatkan memasukkan makanan tambahan ke dalam diet harian anda.

4. Sering mengalami kembung, mual, pedih ulu hati atau terkena gangguan sistem pencernaan. Biasanya anda mengalami masalah dengan enzim pencernaan. Anda memerlukan supplement agar membantu mengatasi masalah enzim dalam pencernaan anda.

5. Apabila anda stress, biasanya otak bekerja terlalu keras sehingga membuatkan anda sukar untuk fokus. Di saat itulah tubuh memerlukan supplement agar lebih fokus menjalani aktiviti anda.

6. Daya tahan tubuh lemah, seperti letih, lemah, loya, kelelahan badan akan mudah diserang penyakit. Gangguan pada pembuluh darah atau vena akan menyebabkan gangguan jantung dan berbagai penyakit lainnya.

 7. Penuaan dini seperti kulit keriput dan tanda-tanda lainnya merupakan akibat dari kekurangan nutrisi dan zat-zat tertentu yang diperlukan oleh tubuh.

8. Bagi anda yang berusia 50 tahun di atas, biasanya organ-organ tubuh mulai mengalami penurunan fungsi, sehingga memerlukan makanan tambahan agar metabolisme tubuh tetap optimal.

9. Tubuh sering mengalami pegal-pegal atau  radang sendi. Aktiviti yang tidak padat, sering menimbulkan rasa kaku atau nyeri pada sendi-sendi, terutama bagi yang memasuki usia pertengahan. Hal ini terjadi kerana lapisan pelindung mulai menipis dan akibatnya cairan yang berfungsi melindungi sendi akan berkurang.

10. Tubuh badan anda sedang menjalani perubatan tertentu, baru sembuh dari sakit, setelah menjalani pembedahan, anda memerlukan makanan tambahan untuk mempercepatkan pemulihan.

 11. Bagi perempuan dewasa yang mengalami pendarahan haid berlebihan, perempuan hamil atau menyusu, maka mereka lebih banyak memerlukan zat-zat tertentu seperti zat besi dan folate.

 12. Mata terasa lelah dan kurang bersinar, keadaan seperti ini, biasanya mata mengalami stress atau ketegangan bila fokus terlalu lama pada suatu titik. Seperti membaca, bekerja dengan komputer atau menonton televisyen (ditambah dengan efek radiasi).  Bila hal ini berterusan, akan mengakibatkan kerosakan mata.

 13. Mengalami gangguan fungsi hati atau menyembuhkan penyakit hepatitis, maka anda memerlukan diet khusus dan memerlukan makanan tambahan khusus. So, come get a better life with food supplement.



Amacam? ada tak tanda-tanda u all perlu ambil supplement? kalau rasa kebal lagi meh tengok sini pula..cuak jap..rasa macam terpaksa je makan supplement..













Puan Hani | Shaklee Independent Distributor [ID: 883549]
019-3630891 | healtybeuti@gmail.com

Disclaimer

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsikan dilaman ini bukan bertujuan merawat,mencegah,mendignose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat dari pakar kesihatan.

Copyright © Diary of My Life | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com